Πόλεμος στην Ουκρανία: Black out στο Τσέρνομπιλ και νέος συναγερμός για διαρροή ραδιενέργειας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Black out στο Τσέρνομπιλ και νέος συναγερμός για διαρροή ραδιενέργειας  Νέα ανησυχία προκαλείται για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, ο οποίος έπεσε στα χέρια των δυνάμεων της Ρωσίας λίγες μέρες μετά την εισβολή. Το μεσημέρι της Τετάρτης (09.03.2022) έγινε γνωστό πως στο εργοστάσιο έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και υπάρχουν φόβοι για πιθανή διαρροή ραδιενεργών ουσιών!

Την ανησυχητική εξέλιξη στο Τσέρνομπιλ ανακοίνωσε η Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία πως εξαιτίας των ενεργειών της έγινε το ολικό black out στον πυρηνικό σταθμό και στα συστήμαρα ασφαλείας του.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: