«Πισώπλατη μαχαιριά» από Άγκυρα σε Μόσχα: «Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία»
«Πισώπλατη μαχαιριά» από Άγκυρα σε Μόσχα: «Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία»

Ως «πισώπλατη μαχαιριά» της Άγκυρας προς την Ρωσία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών για την Κριμαία.

Ο Ahmet Yildiz δήλωσε σήμερα πως η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία και η «Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διεθνή νομιμότητα και τα δικαιώματα των κατοίκων της Κριμαίας, παρά την παράνομη κατάληψή της από την Ρωσία».

Τις δηλώσεις αυτές ο Ahmet Yildiz τις πραγματοποίησε σε διεθνές συνέδριο για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, παρόντος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Boris Johnson και του Ουκρανού Pavlo Klimkin.

Ο Yildiz, αντιπροσωπεύοντας την Τουρκία στο συνέδριο δήλωσε ότι «πιστεύω σταθερά ότι μια νέα αναδιοργανωμένη, ενωμένη και ανεξάρτητη Ουκρανία η οποία θα διατηρεί το σύνολο των εδαφών της και την κυριαρχία της συμπεριλαμβανόμενης και της Κριμαίας πρόκειται να είναι για το καλό όλης της περιοχής, αλλά κυριότερα για τους Ουκρανούς».

Ο Yildiz μάλιστα «έπλεξε» το εγκώμιο της Ουκρανίας για τις προόδους που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια λέγοντας: «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία συμπεριλαμβανομένου και του στρατηγικού σχεδίου που παρουσιάστηκε από τον Ουκρανό υπουργό Groysman. Η υποστήριξη αυτή θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δάνεια, ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά κυριότερα ιδιωτικές επενδύσεις από την Τουρκία» είπε για να συνεχίσει:

«Όπως άλλωστε δήλωσε ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα κάνουν πραγματικά τη διαφορά αλλά δυστυχώς πολλές από τις διαρθρωτικές προκλήσεις της Ουκρανίας πηγάζουν από την προβληματική σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικής.

Επιπρόσθετα των συνταγματικών και διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση, θεωρούμε ότι υπάρχουν πράγματα που η κυβέρνηση της Ουκρανίας μπορεί να κάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε τέλος πως θα ενθαρρύνει Τούρκους επιχειρηματίες να έρθουν ή να παραμείνουν στη Ουκρανία λέγοντας τους «πως πιστεύομε ως τουρκική κυβέρνηση στο μέλλον της Ουκρανίας».

Βέβαια η στάση της Τουρκίας απέναντι στο ζήτημα της Κριμαίας είναι γνωστή, αλλά ο τόπος και χρόνος που επιλέχθηκε να γίνουν οι δηλώσεις αυτές ίσως έχουν σχέση με την αποτυχία των συνομιλιών Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν και για τη Συρία και σίγουρα βάζουν κάνουν αβέβαιο το μέλλον της παραγγελίας των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: