Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό απέτυχε λόγω της διαφωνίας που υπήρξε στο θέμα του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών και της ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Κραν Μοντάνα, ο Μουσταφά Ακιντζί ευχήθηκε να μπορούσε να ανακοίνωνε την επίτευξη λύσης του Κυπριακού στο τέλος της Διάσκεψης προσθέτοντας ότι έκαναν ό, τι ήταν δυνατό γι΄αυτό το σκοπό.
Εξέφρασε τη λύπη του για το ανεπιτυχές αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για την τελευταία προσπάθεια της γενιάς του. Είπε ότι πρόκειται να ενημερώσει το κοινό για τις εξελίξεις και πρόσθεσε ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες όταν επιστρέψει στην Κύπρο.
Ανέφερε ότι διεξάγει τις διαπραγματεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια λέγοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία 50 ετών και ισχυρίστηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ο αρχιτέκτονας της διαδικασίας που διεξήχθη στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα και των συναντήσεων των πέντε μερών.
Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο θα κέρδιζαν και οι δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι έφτασαν πολύ κοντά σε αυτό το σημείο ωστόσο τερμάτισαν σε ένα σημείο όπου και οι δύο πλευρές έχασαν.
Είπε ότι εργάστηκαν για μια διζωνική ομοσπονδιακή δομή στη βάση της ισότητας, της ασφάλειας και της ελευθερίας προσθέτοντας ότι μια δομή χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και να παρουσιαστεί στους πολίτες. Είπε ότι την Παρασκευή, ήρθε στο Κραν Μοντάνα ο ΓΓ του ΟΗΕ και έθεσε ορισμένα ζητήματα σε σχέση με το εδαφικό, την πολιτική ισότητα, το περιουσιακό, την ίση μεταχείριση Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, ο Αντόνιο Γκουτέρες τους είπε ότι εάν γίνονταν κάποια αμοιβαία βήματα σχετικά με αυτά τα θέματα τότε θα ήταν δυνατό να επιτυγχάνετο αποτέλεσμα.
Είπε επίσης ότι ο Γκουτέρες εξέφρασε την πεποίθηση ότι εάν γίνονταν κάποιες αλλαγές στο χάρτη των Τουρκοκυπρίων για μια σημαντική τοποθεσία για τους Ελληνοκύπριους, τότε θα ικανοποιούνταν οι προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων.
Σχετικά με την πολιτική ισότητα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Ακιντζί, ανέφερε ότι η εκ περιτροπής προεδρία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά και η αποτελεσματική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί πρόβλημα.
Όσον αφορά το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι ο Γκουτέρες ανέφερε ότι μπορεί να εξευρεθεί μια προσέγγιση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, εισάγοντας νέους μηχανισμούς για αυτό το θέμα.
Υποστήριξε ακόμη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αξιολόγησε την ύπαρξη των στρατιωτών σε ένα άλλο πακέτο, ότι θα υπάρξει μείωση στον αριθμό των στρατιωτών και πως οι πρωθυπουργοί θα αποφασίσουν σε μια συνάντηση για το τί θα γίνει με τους υπόλοιπους στρατιώτες και αν θα φύγουν όλοι ή θα μείνουν κάποιοι.
Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά προετοίμασε ένα έγγραφο στο πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και το έδωσε τη Δευτέρα λέγοντας ότι θα δώσει λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.
Είπε ότι η τουρκική πλευρά έκανε άνοιγμα στο εδαφικό όπως ανέμενε ο κ. Γκουτέρες και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπρικαή πλευρά εξέφρασε αρχικά τη διαφωνία της με την έννοια της εκ περιτροπής προεδρίας και στη συνέχεια ανέφερε ότι θα την αποδεχόταν ως αντάλλαγμα για την αποδοχής της θέσης για μηδέν στρατιώτες και εγγυήσεις.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ελληνοκυπρικαή πλευρά δεν αποδέχθηκε τα κριτήρια για το εδαφικό.
Δεν είναι το τέλος του κόσμου
Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί δεν είναι το τέλος του κόσμου και «θα βρούμε τρόπους να ζήσουμε στην Κύπρο όπως μας αξίζει». Ανέφερε ότι επικρατεί μια άδικη κατάσταση και ότι μια κοινότητα είναι μέλος της ΕΕ, κατά την έκφρασή του αλλά πρόσθεσε ότι «μπορούμε να βρούμε τρόπους να ζήσουμε ως σύγχρονη, δημοκρατική κοινότητα».
Ανέφερε ότι από δω και μπρος μετά την τελευταία προσπάθεια της γενιάς μας, θα είναι πιο δύσκολο για τις επόμενες γενιές και ότι οι γενιές του παρελθόντος έφεραν την Κύπρο σε αυτή τη κατάσταση και εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε το σωστό αλλά δεν τα καταφέραμε.
Για τα επόμενα βήματα είπε ότι θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης και ότι δεν θέλει να ανακοινώσει σχέδιο Β΄ ή Γ`. » Επειδή ήρθαμε εδώ για το σχέδιο Α, να βρούμε λύση και λυπούμαι πολύ που δεν το έχουμε».
Ανέφερε ακόμη ότι μάλλον ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Εσπεν Μπαρθ Είντε εγκαταλείπει τη θέση του και θα υπάρχει νέος σύμβουλος.
Ο Aκιντζί ρίχνει τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα