Aνακάλυψη υδραργύρου αναστατώνει το Μετρό της Θεσσαλονίκης
Aνακάλυψη υδραργύρου αναστατώνει το Μετρό της Θεσσαλονίκης

 

Σε στερεή και όχι υγρή μορφή ήταν τελικά ο υδράργυρος που ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό «Βενιζέλου» της Θεσσαλονίκης και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία απομάκρυνσής του από εξειδικευμένη εταιρία.

Το κομμάτι του υδράργυρου εντοπίστηκε πριν από λίγες ημέρες κατά την διάρκεια αρχαιολογικών εργασιών, όμως έγινε ευρύτερα γνωστό την Τρίτη, γεγονός που πυροδότησε ανησυχία στους εργαζομένους της Κοινοπραξίας που κατασκευάζει το πιο σύγχρονο Μετρό της Ευρώπης.

«Μόλις το μάθαμε, αμέσως βγάλαμε τον κόσμο έξω και περιφράξαμε τον χώρο, αφού δεν ξέραμε πόσο τοξικό ήταν», λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων της κοινοπραξίας, κ. Χάρης Κυπριανίδης. «Την επομένη, η κοινοπραξία κάλεσε την Intergeo για να ελέγξει το εύρημα κι εμείς την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έκλεισε το εργοτάξιο, απαγόρεψε την είσοδο στο προσωπικό και ζήτησε από την Κοινοπραξία να καλέσει την πυροσβεστική, αλλά και να υποβληθούν όσοι εργάστηκαν στον χώρο, περί τα 200 άτομα, σε ιατρικές εξετάσεις». Πλέον, όπως σημειώνει, όλοι είναι εν αναμονή ενός σχεδίου δράσης για το πώς θα καθαρίσει ο χώρος και θα διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση των εργασιών.

Ο κ. Κυπριανίδης επισημαίνει ότι η αρμόδια για τις αρχαιολογικές εργασίες, εφορεία αρχαιοτήτων δεν είχε ενημερώσει την Αττικό Μετρό (ΑΜ) για την ανακάλυψη του υδραργύρου. Αντίθετα, πηγές της ΑΜ εξηγούν ότι η αρχαιολογική υπηρεσία ενημέρωσε το υπουργείο Υποδομών και επισημαίνουν ότι το θέμα χειρίζεται η Διεύθυνση Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Aνακάλυψη υδραργύρου αναστατώνει το Μετρό της Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα αέρα που συνέλεξε από τον χώρο η ειδική ομάδα της Intergeo δείχνουν ότι η ποιότητά του είναι καλή, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή άρση των ανησυχιών.

Πηγές κοντά στην υπόθεση εξηγούν ότι το στέρεο κομμάτι του υδραργύρου έχει βάρος περίπου 300 γραμμαρίων και η ύπαρξή του σε έκταση ενάμιση στρέμματος είναι μάλλον αναπάντεχη, αφού οι μελέτες του Μετρό δεν είχαν δείξει παρουσία υδράργυρου στο υπέδαφος της πόλης. Βέβαια, όπως τονίζουν, οι γεωλογικές δειγματοληψίες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα πάντα.

Όπως επισημαίνουν, μία πρόχειρη ερμηνεία της παρουσίας του θα μπορούσε να είναι ότι ο υδράργυρος αποτελεί εύρημα που αποδεικνύει τις δραστηριότητες αργυροχρυσοχόων στην συγκεκριμένη περιοχή πριν από πολλούς αιώνες, αφού χρησιμοποιείται ως υλικό στην μεταλλοτεχνία.
Σημειωση
Οταν σπασει θερμομετρο στο σπιτι:
  • Δεν ακουμπάμε τον υδράργυρο με γυμνά χέρια
  • Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα (ούτε συμβατική) να τον μαζέψουμε γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας του θα τον διαλύσει και μέρος θα εξατμιστεί. Σε αέρια μορφή είναι πολύ πιο εύκολο σταγονίδια να εισέρθουν από τις κοιλότητες του ανθρώπινου σώματος (αυτιά, μύτη κτλ.).
  • Δεν τον πετάμε σε ανακύκλωση ή σκουπίδια
Η δηλητηρίαση με στοιχειακό υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα:
  • Νεκρωτική βρογχίτιδα και πνευμονίτιδα.
  • Αϋπνία, ανορεξία, απώλεια μνήμης, τρόμο.
  • Ερυθρότητα παλαμών και πελμάτων.
  • Υπεριδρωσία, Σιελλόρροια.
  • Πρωτεϊνουρία, Νεφρωτικό σύνδρομο.
ΠΗΓΗ : www.tovima.gr
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: