Το Υπ. Εσωτερικών με έγγραφο προς τους ΟΤΑ ενεργοποιεί την Πολιτική Άμυνα της χώρας – Απόφαση ΚΥΣΕΑ

Το Υπ. Εσωτερικών με έγγραφο προς τους ΟΤΑ ενεργοποιεί την Πολιτική Άμυνα της χώρας - Απόφαση ΚΥΣΕΑ  Σε μια περίοδο που η Τουρκια απειλεί ευθεως ακομα και με εισβολή σε ελληνικα νησιά, με ένα αναβαθμισμένο έγγραφο (Εξ. Επείγον) προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, το Υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποιεί το άρθρο 4 νόμου του 1998 και ζητά την “Σύσταση Γραφείου Πολιτικης Άμυνας στους ΟΤΑ πρώτου βαθμού της χώρας”.

Το έγγραφο με ημερομηνία 28 Απριλιου 2022, αναφέρει ότι μόλις μια μέρα πριν, υπήρξε ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ που αφορά “το φάσμα της Πολιτικης Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης της Χώρας”.

Το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι ο νόμος του 1998, προβλέπει την ίδρυση Γραφείο Π.ΑΜ. (Πολιτικης Αμύνης), το οποίο πρέπει να συνεργαστεί με τις τοπικές στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό.

Μια βασικη δε δράση τους είναι η συλλογή στοιχείων για την ένταξη πολιτών και πραγμάτων. Άλλη δράση είναι η επιμόρφωση των πολιτών και η εκπαίδευση τους.

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι στις παραμεθόριες περιοχές μπορεί να διατεθει “σε καιρό έντασης” στους επιλεγμένους πολίτες και στρατιωιτκός εξοπλισμός.

Το πρώτο άρθρο του σχετικού νόμου αναφέρει ότι “ως Παλλαϊκή Άμυνα νοείται η ενεργός συμμετοχή στην εθνικη ασφάλεια όσων Ελλήνων και Ελληνίδων μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες γι αυτήν”.

Το 2ο άρθρο ορίζει ότι ως Τοπική Άμυνα νοείται “η αντιμετώπιση ενεργειών του εχθρού, με ενεργητικά και παθητικά μέσα, από τα τμήματα της ΠΑΜ στις περιοχές που είναι κοντά σε αυτές”

Το 3ο άρθρο αναφέρει ότι “η οργάνωση, η καθοδήγηση και η κινητοποίηση των πολιτικών δυναμεων της χώρας γίνεται για την προστασία της από κάθε είδους εχθρικές προσβολές”.

Η Πολιτική Άμυνα θεσμοθετήθηκε το 1974 μετά την εισβολή στην Κύπρο και βελτιώθηκε μετά τα Ίμια. Η σημερινή ενεργοποίηση της είναι σε ένα πλαίσιο εκπαίδευσης ετοιμότητας ή αφορά την απόφαση της χώρας να είναι προετοιμασμένη “δια παν ενδεχόμενο;”

Πηγή: http://molonoti.gr
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: