Το σέλας του Άρη κατέγραψε η αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Το σέλας του Άρη κατέγραψε η αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων  Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν η πρώτη χώρα του αραβικού κόσμου που κατάφερε να στείλει μια αποστολή στον Άρη. Το σκάφος «Ελπίδα» καταγράφει άλλη μια πρωτιά αφού κατάφερε να εντοπίσει και να καταγράψει οπτικά το σέλας του Άρη που αποτελείται από τρεις τύπους κανείς εκ των οποίων δεν είναι ορατός στο γυμνό μάτι και απαιτούνται ειδικές κάμερες για την καταγραφή τους.

Ο πρώτος τύπος σέλαος είναι το αποκαλούμενο από τους επιστήμονες «ξεχωριστό σέλας» που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία που χτυπά την ατμόσφαιρα στις περιοχές που έχει πέσει το σκοτάδι και είναι ένα φαινόμενο ορατό μόνο στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος.

Ο δεύτερος τύπος είναι το «διάχυτο σέλας» και κάνει την εμφάνιση του όταν υπάρχει μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα όπου τα σωματίδια με την υψηλότερη ενέργεια  υποχρεώνουν ολόκληρη την ατμόσφαιρα του Άρη να φωτιστεί στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος. O τρίτος τύπος είναι το «σέλας πρωτονίων» και δημιουργείται όταν πρωτόνια από τον ηλιακό άνεμο αλληλεπιδρούν με το υδρογόνο που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Το σέλας του Άρη και οι διάφορες μορφές του εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια από τις αποστολές MAVEN και Mars Express που βρίσκονται στον Κόκκινο Πλανήτη αλλά δεν είχε επιτευχθεί η φωτογράφιση τους. Οι εικόνες και τα δεδομένα της αποστολής των ΗΑΕ θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων που υπάρχουν ανάμεσα στην ηλιακή ακτινοβολία με τα μαγνητικά πεδία αλλά και την ατμόσφαιρα του Άρη. Τα δεδομένα αυτά θα προστεθούν στις γνώσεις μας για τον Κόκκινο Πλανήτη αλλά και γενικότερα για διάφορα φαινόμενα που συμβαίνουν σε άλλους κόσμους μακριά από την Γη.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: