Κορονοϊός: Ανεβαίνουν ξαφνικά τα κρούσματα – Γιατί ο Τζανάκης θύμωσε με την Παπαευαγγέλου

Κορονοϊός: Ανεβαίνουν ξαφνικά τα κρούσματα - Γιατί ο Τζανάκης θύμωσε με την Παπαευαγγέλου  Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους ειδικούς, που χτυπούν “καμπανάκι”.

Ενώ η Δευτέρα έκλεισε με 396 νέες μολύνσεις, ακολούθησε η Τρίτη 29/6 με μια απότομη αύξηση, αφού τα κρούσματα έφτασαν τα 605. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 633, ενώ την Πέμπτη 1η Ιουλίου ανέβηκαν στα 761, για να έρθει η Παρασκευή με 771 νέα κρούσματα.

Πρόκειται για μικρή αύξηση τις τελευταίες μέρες, αλλά συνολικά για ανησυχητική πρόοδο, που οφείλεται σε κυρίως δύο παράγοντες: τη χαλάρωση των μέτρων και τη διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα. Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες έχουν επανεκκινήσει, ενώ ακόμα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων δεν είναι σε υψηλά επίπεδα.

Κατά την ενημέρωση για την πανδημία της Πέμπτης, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως “τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μία σταθεροποίηση της επιδημίας. Φαίνεται πως έχει ανακοπεί η καθοδική πορεία της πανδημίας, που είχε σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες”.

Και συμπλήρωσε: “Το κύριο χαρακτηριστικό της τελευταίας εβδομάδας είναι η σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που έπεσε κατά 5 έτη, δηλαδή βρίσκεται στα 27 έτη. Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18-24 ετών και στη συνέχεια τους 25-34 ετών. Αυτές οι ηλικίες, είπε, αφορούν στο 60% των νέων κρουσμάτων. Σε κάποιες περιοχές, σημείωσε, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και κυρίως σε νησιωτικές περιοχές”.

Παράλληλα, ανέφερε πως παρατηρείται σταθεροποίηση στο δείκτη θετικότητας στο 1,1%, ενώ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας μειώνεται σταδιακά καθώς και ο αριθμός των νοσηλευομένων που ανέρχεται σε 700 ασθενείς στην επικράτεια. “Ο αριθμός των νέων ασθενών που χρήζουν διασωλήνωσης μειώνεται καθημερινά, καθώς και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού”, πρόσθεσε.

Η διαφωνία του Νίκου Τζανάκη: “Βλέπω έναρξη μάλλον αυξητικής τάσης”

Κορονοϊός: Ανεβαίνουν ξαφνικά τα κρούσματα - Γιατί ο Τζανάκης θύμωσε με την Παπαευαγγέλου  Κορονοϊός: Ανεβαίνουν ξαφνικά τα κρούσματα - Γιατί ο Τζανάκης θύμωσε με την Παπαευαγγέλου

“Δε συμφωνώ με τις ανακοινώσεις από την κυρία Παπαευαγγέλου ότι έχουμε μια σταθεροποίηση της πανδημίας, τόνισε ο Νίκος Τζανάκης σε συνέντευξή του σχετικά με τα όσα ανέφερε στην ενημέρωση της Πέμπτης για την υγειονομική κρίση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Μιλώντας στην εκπομπή “Live News” στο Mega, ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε αντίθετα πως “βλέπω έναρξη μάλλον αυξητικής τάσης σε πανελλήνιο επίπεδο καθώς είχαμε να δούμε πολύ καιρό πάνω από 600 κρούσματα” προσθέτοντας πως “αυτή η τάση ελπίζω να είναι παροδική”.

“Η μετάλλαξη Δέλτα είναι αυτή που μας ανησυχεί, τα υπόλοιπα (σ.σ. στελέχη) είναι υπό παρακολούθηση”, υπογράμμισε παράλληλα, ενώ σημείωσε αναφερόμενος για την Κρήτη που συναντάται κυρίως η συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού πως “με εξαίρεση το Ρέθυμνο, είναι σε καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από τον μέσο όρο της Ελλάδας“.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Τζανάκης δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων όπως τα τοπικά lockdown, τονίζοντας πως αυτά θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη. Προφανώς θα πρέπει να υπάρξουν κάποια μέτρα για να σταματήσει η διάδοση του ιού και η περαιτέρω επιδείνωση. Μη μας ξεγελά το γεγονός ότι δεν έχουμε νοσηλείες και διασωληνωμένους”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: