Μάχη του Μαραθώνα: Ο άγνωστος αγρότης που θέρισε τους Πέρσες – Δεν έμαθε κανείς ποιος ήταν

Μάχη του Μαραθώνα: Ο άγνωστος αγρότης που θέρισε τους Πέρσες – Δεν έμαθε κανείς ποιος ήταν  Μάχη του Μαραθώνα: Το 490 π.Χ. έγινε η δεύτερη περσική εκστρατεία εναντίον της Ελλάδας, με σκοπό να τιμωρηθούν οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς.

Η Μάχη του Μαραθώνα: Οι Αθηναίοι και οι Ερετριείς είχαν βοηθήσει τους Ίωνες να ξεσηκωθούν κατά των Περσών, οι οποίοι φιλοδοξούσαν να υποτάξουν ολόκληρη την Ελλάδα υπό τον Δαρείο.

Η περίφημη μάχη έγινε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ. στην πεδιάδα του Μαραθώνα, μεταξύ των Αθηναίων και των Πλαταιέων με αρχηγό τον Μιλτιάδη και των Περσών με αρχηγούς τον Δάτι και τον Αρταφέρνη.

Η κύρια πηγή πληροφόρησης για τη Μάχη του Μαραθώνα, όπως και για το σύνολο των Περσικών Πολέμων, παραμένει ο Ηρόδοτος, ο αποκαλούμενος «πατέρας της ιστορίας».

Όσον αφορά την ακριβή ημερομηνία της μάχης, ο Γερμανός φιλόλογος Φίλιπ Άουγκουστ Μπεκ (1785 -1867) πρότεινε το 1855 τη 12η Σεπτεμβρίου, η οποία από τότε επικράτησε ως η συμβατική ημερομηνία για τη Μάχη του Μαραθώνα.

Λίγο-πολύ οι λάτρεις της Ιστορίας γνωρίζουν τι συνέβη, όμως εκτός από τον περίφημο σκύλο που φέρεται να έλαβε μέρος στη μάχη, υπάρχει και ένας πρωταγωνιστής-φάντασμα!

Ο Παυσανίας αφηγείται ότι κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών εμφανίστηκε ένας αγρότης που κρατούσε ένα άροτρο και «θέρισε» αρκετούς Πέρσες.

Όταν όλα τελείωσαν και τον αναζήτησαν, δεν τον βρήκαν, επομένως απευθύνθηκαν στο μαντείο.

Από εκεί έλαβαν την απάντηση ότι πρέπει να τιμήσουν τον Εχετλαίο (εχέτλη = λαβή αρότρου).

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Αθηναίοι έχασαν στη μάχη 192 άνδρες και οι Πλαταιείς 11, ενώ οι απώλειες των Περσών ανήλθαν σε 6.400 νεκρούς και 7 βυθισμένα πλοία.

Νεότερες εκτιμήσεις, που αναφέρει η Wikipedia στο σχετικό αγγλικό λήμμα, ανεβάζουν τους νεκρούς των ελληνικών δυνάμεων σε 1.000 – 3.000 και υποβιβάζουν αυτές των Περσών στις 4.000 – 5.000.

Οι Αθηναίοι, αφού έθαψαν τους νεκρούς τους στον Μαραθώνα, ανήγειραν μνημείο από λευκή πέτρα, πάνω στο οποίο χαράχτηκε το επίγραμμα του λυρικού ποιητή Σιμωνίδη του Κείου:

«Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι
χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν»

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: