Στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο το ανακατασκευασμένο Spitfire MJ755

Στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο το ανακατασκευασμένο Spitfire MJ755  Στις 16:43 σήμερα, Πέμπτη, μετά από μήνες αναμονής και σχεδιασμού, το ανακατασκευασμένο ιστορικό αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ολοκλήρωσε την εναέρια διαδρομή του από το αεροδρόμιο του Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας και προγειώθηκε ξανά στην Ελλάδα.

Το καταδιωκτικό που «κέρδισε» την Μάχη της Αγγλίας παρακολουθούσαν και δια ζώσης, αλλά και στα ηλεκτρονικά μέσα που απεικονίζουν την εναέρια κυκλοφορία της Ελλάδας λάτρεις των ιστορικών αεροσκαφών σε όλη τη διαδρομή, αφού δεν είναι πολλές οι φορές που η χώρα υποδέχεται ξανά έναν ιπτάμενο «βετεράνο» του Β’ Π.Π.

Στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο το ανακατασκευασμένο Spitfire MJ755

INTIME NEWS/ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

«Με χαρά υποδεχόμαστε το Spitfire MJ755, που έχει ήδη τύχει συγκινητικής υποδοχής από τους Έλληνες, ακόμη και στη διαδρομή του στον αέρα μέχρι εδώ! Επιτέλους θα χαρεί το θρυλικό καταδιωκτικό με σήματα της ελληνικής ΠΑ ο κόσμος που μας ρωτούσε πότε θα αφιχθεί. Ανυπομονούμε να …ακούσουν και να το δούν το Spitfire σε κάθε γωνία της Ελλάδας, νιώθουμε συγκινημένοι που στα χιλιάδες μηνύματα προσμονής του κοινού μπορούμε να απαντήσουμε: έφτασε!» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο Δημήτριος Κόλιας, αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», που χρηματοδότησε την ανακατασκευή.

Ο κ. Κόλιας βρίσκονταν στο Τατόι τη στιγμή που το θρυλικό Supermarine Spitfire με τα ελληνικά χρώματα, ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά αεροσκάφη του Β΄ ΠΠ, προσγειώθηκε και τροχοδρόμησε ξανά σε ελληνικό έδαφος. Μαζί του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, που είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πιλότο, ενώ για λίγο βρέθηκε στο κόκπιτ του καταδιωκτικού.

Στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο το ανακατασκευασμένο Spitfire MJ755

INTIME NEWS/ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

Το MJ755, μετά από μια πτήση που ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης από το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε νωρίτερα σήμερα προσγειωθεί συνοδεία δύο μαχητικών σκαφών F-16 και στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» στην Κέρκυρα, αλλά και στον αερολιμένα Αράξου, όπου ο Peter Kynsey, ο πιλότος που είχε αναλάβει να φέρει το Spitfire MJ755 στην Ελλάδα, ξεκουράστηκε για λίγη ώρα, χαροποιώντας τους λάτρεις της αεροπορίας της περιοχής, που απαθανάτισαν την απογείωση του μαχητικού.

Στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο το ανακατασκευασμένο Spitfire MJ755

Το Spitfire MJ755, που αναγεννήθηκε μετά από την πρωτοβουλία του Peter Livanos και του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», μια επένδυση που ξεπέρασε τα δύο εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται, όπως εξήγησε ο κ. Κόλιας, να παρουσιαστεί και επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που «έχει ήδη επιλέξει ικανότατους πιλότους και τεχνικούς, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν για τρεις εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο». Μια ειδική εκπαίδευση που θα έχει ως αποτέλεσμα από τα μέσα του καλοκαιριού «να είναι εφικτό να πετάξει το MJ755 με Έλληνες χειριστές και έτσι να το απολαύσουν οι Έλληνες στον αέρα της χώρας μας το συντομότερο δυνατό» όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του «ΙΚΑΡΟΣ».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: