Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης

Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης

 Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Αποκαλύπτονται φωτογραφίες Και ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ από τις υπόγειες και σκοτεινές Τεχνητές στοές που βρίσκονται στα έγκατα της Ερμούπολης – Πώς και γιατί κατασκευάστηκαν.
 
Μυστηριώδεις ΤΕΧΝΗΤΕΣ στοές με ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαμερίσματα και δαιδαλώδεις διαδρόμους και συμπλέγματα σηράγγων που οδηγούν στο άγνωστο, πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος και παντελώς αποκομμένες από το ηλιακό φως. Όχι δεν είναι περιγραφή ταινίας επιστημονικής φαντασίας αλλά απτή πραγματικότητα.
Υπάρχει ένα Αρχαίο γεωμετρικό σχήμα που είναι γνωστό ως το παγκόσμιο μυστικιστικό σχήμα / ΣΥΜΒΟΛΟ που «δείχνει ότι κάτω από εκεί υπάρχει κάποιος υπόγειος μυστικός χώρος. Το Σύμβολο / Σχήμα αυτό μοιάζει με την γνώστη «Πεντάλφα» ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ.Είναι διαφορετικό.

 
Στις ξεναγήσεις που κάνω στην Νεοκλασική Ερμούπολη συχνά λέω στους ανθρώπους .. « Η Ερμούπολη είναι μια απίστευτα ενδιαφέρουσα πόλη. Από τις πιο σπάνια ενδιαφέρουσες πόλεις. Περπατώντας στην Ερμούπολη ΝΑ ΚΟΙΤΑΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΤΩ Και ΕΠΑΝΩ»
Η Ερμούπολη είναι γεμάτη από τέτοια μυστικιστικά ΣΥΜΒΟΛΑ «σινιάλα» και ένας προσεκτικός (και περίεργος) περιηγητής που περιπλανάται στην Ερμούπολη κοιτώντας με προσοχή «ΚΑΤΩ Και ΠΑΝΩ» πολύ εύκολα θα παρατηρήσει την ύπαρξη δεκάδων τέτοιων συμβόλων ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ στο κέντρο της Ερμούπολης.
Γενικά Η ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ βρίθει από δεκάδες ΣΥΜΒΟΛΑ Και ΜΥΣΤΗΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ , ΕΙΚΟΝΕΣ Και ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ στα πιο απίστευτα σημεία που κανείς δεν φαντάζεται και δεν πρόκειται να τα παρατηρήσεις ποτέ εκτός αν ψάχνει ειδικά για αυτά η τα πτυχή η ματιά του κατά λάθος.
 
Μετά από έρευνες πολλών χρόνων και μετά από μυστικές επισκέψεις, συλλογή πληροφοριών και μυστικές φωτογραφήσεις σήμερα δημοσιοποιείται ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ αυτών των ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΣΤΟΩΝ που υπάρχουν κάτω από την ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ σε αυτήν την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Και ΑΡΘΡΟ.
 
Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης
Δυστυχώς πλέον οι περισσότερες από αυτές τις στοές έχουν καταστραφεί όχι από γκρέμισμα. (αν είχαν γκρεμιστεί θα είχε γκρεμιστεί και ολόκληρη η Ερμούπολη) αλλά από μπαζώματα που έγιναν είτε από ασχετοσύνη είτε (έχουμε πληροφορίες και επίτηδες) θέλοντας να καταστρέψουν τα στοιχειά της ύπαρξης αυτών των υπόγειων στοών.
 
Γιατί είχαν κατασκευαστεί αυτά τα υπόγεια?
 
Τι ρόλους εξυπηρετούσαν?
 
Ποιοι και πότε τα είχαν κατασκευάσει?
 
Γιατί έμεινε μυστική η ύπαρξη τους?
 
Λειτούργησαν ως καταφύγια ή και χώροι λατρείας?
 
 
Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης
 
 
Πολλές από αυτές να χρονολογούνται πριν από πολλούς αιώνες κυριολεκτικά από την Ίδρυση της Ερμούπολης.
Κανείς -πλην ορισμένων πολιτών της Ερμούπολης δεν εισέρχονταν σε αυτές και κανείς δεν γνώριζε πραγματικά τι συνέβαινε και τι περιείχαν αυτά τα υπόγεια.
Το μυστήριο μεγαλώνει ακόμη περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Ερμούπολη κτίστηκε πάνω σε μπαζώματα στην Θάλασσα. Άρα αυτή η υπόγεια πολιτεία με τις δαιδαλώδεις στοές και τα κρυφά περάσματα κτίστηκε επίτηδες με αυτόν τον τρόπο και εξυπηρετούσε συγκεκριμένους σκοπούς. Ποιοι μα ήταν άραγε αυτοί οι σκοποί?
Κατ αρχάς να εξηγήσουμε πως είναι κατασκευασμένα αυτά τα υπόγεια. Τι Σχήμα και τι μορφή έχουν.
ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ Και ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ?
Κατ Αρχάς είναι ΟΛΑ ΤΕΧΝΗΤΑ. Το τονίζω αυτό διότι μπορεί (και είναι φυσικό και εύλογο) να πει κάποιος ότι μπορεί να είναι φυσικά. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ… ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΕΠΙΤΗΔΕΣ και με εμφανές σχέδιο κατασκευής.ΌΛΑ έχουν το Ίδιο σχήμα και την ΙΔΙΑ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ κατασκευής. Είναι Τοξωτά Υπόγεια κατασκευασμένα από σκληρή πέτρα και στις ανώτερες επιφάνειες τους έχουν εξαιρετικά πολύ καλής ποιότητας σκληρά τούβλα. Θυμίζουν χώροι Εκκλησιών ή Θολούς κάστρων ή …βιβλιοθηκών του Μεσαίωνα.
 
Οι Περισσότερες από αυτές ήταν ΤΕΧΝΗΤΕΣ όπως είπαμε. Πληροφορίες μας λένε ότι υπήρχε σχεδόν άλλη μια πολιτεία κάτω από την Ερμουπόλη με τέτοιες τεχνητές στοές να σχηματίζουν δαιδαλώδεις διάδρομους που έβγαζαν σε διαφορά σημεία.
Κάτω από το Δημαρχείο με διαφορές διαδρομές.
 Μια ήταν σίγουρο ότι έβγαζε στο θέατρο Απόλλων.
 Μια άλλη έφθανε μέχρι το Κτήριο του Βελισσαρόπουλου (Σημερινό Εργατικό Κέντρο)
Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης
 
Μια Άλλη Ξεκινούσε από την Νομαρχία και διέσχιζε όλα σχεδόν τα αρχοντικά ανεβαίνοντας προς τον Άγιο Νικόλαο από την μεριά της Θάλασσας περνώντας και από την σχολή Θηλέων Δίπλα στην Νομαρχία. Αυτή Η στοά ήταν προσβάσιμη ως πρόσφατα. Μετά …ΚΤΙΣΤΗΚΕ η είσοδος της.
 
Μια Άλλη ξεκινούμε από το Δημαρχείο διέσχιζε τον γρανίτινο δρόμο κάτω από το Γυμνάσιο και έβγαζε στην Μητρόπολη την Μεταμόρφωση, ενώ μια άλλη διαδρομή ξεκινούσε από το Δημαρχείο και διέσχιζε την πλατεία καταλήγοντας στην περιοχή της Αγοράς.
 
Η περιοχή που περικλείει το τετράγωνο που περιέχει το Σημερινό καλοκαιρινό Σινεμά τον δρόμο που βγάζει στο Γυμνάσιο (Σήμερα Πανεπιστήμιο) όπως και Όλη η Περιοχή της Αγοράς ήταν Κούφια από κάτω.
 
Το Πιο ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ από όλα είναι ότι ΑΚΟΜΑ Και ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΛΛΑ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ έχουν μυστικές μαρμάρινες πλάκες στο πάτωμα τους που αν κάποιος τις ανοίξει και μπει μέσα, αυτές οδηγούν σε δαιδαλώδεις τέτοιες στοές. Κάποιες από αυτές έχουν κτίσει και υπάρχει μόνο μια σκάλα που κατεβαίνει ως μερικά μετρά και άλλες έχουν γκρεμιστεί. Οι Μαρμάρινες πλάκες όμως υπάρχουν ακόμα κάτω από ψευδοπατώματα η κάτω από χαλιά η κάτω από παλιά έπιπλα. Πολλές από αυτές οι νέοι ένοικοι δεν τις γνωρίζουν καν.
Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης
 
Όταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 που η Ερμουπόλη ανασκευαζόταν οι μπουλντόζες που έσκαβαν έξω από τον καλοκαιρινό κινηματογράφο είχαν βγάλει στην επιφάνεια και όλος ο κόσμος τις έβλεπε τοξωτές υπόγειες στοές που χωρίζονταν σε μεγάλα διαμερίσματα με σιδερένιες πόρτες να χωρίζουν τα διαμερίσματα αυτά.
 
Δυστυχώς κανείς εκείνη την εποχή δεν σκέφτηκε να αποθανατίσει με φωτογραφίες αυτές τις στοές. Όλοι δε νόμιζαν πως ήταν …. «λούκια» για την απορροή λυμάτων.
Δυστυχώς ΔΕΝ ΉΤΑΝ και αφού έριξαν μπετό τις κατέστρεψαν τελείως.
Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλές από αυτές τις σιδερένιες πόρτες τις είχαν βγάλει στην επιφάνεια και με αυτές έκλειναν τις τρύπες που έχασκαν για να περνούν από πάνω οι άνθρωποι και τα αυτοκίνητα.
Ήταν δε τόσο καλό το σίδερο που αν και τις είχαν ξεθάψει ύστερα από 2 αιώνες αυτές ήταν σε τελεία κατάσταση ακόμα και από τις λαμαρίνες της εποχής.
Δεν υπήρχαν μόνο «μέσα στην Ερμουπόλη» τέτοιες τεχνητές στοές.
 
Μεγάλοι άνθρωποι μου έχουν εξιστορήσει (Και μου έχουν δείξει) μυστικές εισόδους στοών που ξεκινούσαν από την ΑΝΑΣΤΑΣΗ και κατέληγαν ή Στην Ερμουπόλη (κατεβαίνοντας από το Βρονταδο ή κατέληγαν εκεί που βρίσκεται σήμερα το παρκινγκ της Δόξας).
 
Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης
Σήμερα και αφού πλέον οι περισσότερες από αυτές τις Υπόγειες στοές έχουν είτε μπαζωθεί από άγνοια. Είτε καταστραφεί από τις μπουλντόζες που έσκαβαν για να ανοίξουν θεμέλια των νέων κτηρίων είτε ειδικά οι τελευταίας εναπομείναντες από αυτές πλημμύρησαν από βρώμικα νερά.
Σε κάποιες περιοχές υπήρχαν μυστικές πόρτες η μυστικές ¨τρύπες» που τις ήξεραν ελάχιστοι για να εισχωρούν στις υπόγειες στοές.
 
Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης
 
 
Ένας πολύ σοβαρός λόγος της ύπαρξης αυτών των μυστικών υπόγειων κάτω από την Πόλη υποθέτουμε ότι ήταν ότι η Ερμουπόλη κτίστηκε από Πλουσίους Τέκτονες που ήρθαν στην Ερμουπόλη ως πρόσφυγες και προκείμενου να κρύψουν τα μυστικά και τις συναντήσεις τους έκτισαν σκόπιμα υπόγεια διαμερίσματα κάτω από την Πόλη.
 
Μια άλλη υπόθεση είναι ότι οι Συριανοί εκείνης της εποχής έκρυβαν εκεί θησαυρούς αλλά και ενδεχομένως τα φέρετρα υποδηλούντων συμπολιτών τους.
 
Η συνήθεια να τοποθετούνται τα σκηνώματα των νεκρών σε στοές κάτω από τη γη είναι ετρουσκική. Επιβίωσε, όμως, στις θρησκευτικές συνήθειες των Πρωτοχριστιανικών και υιοθετήθηκε και από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Το συνήθειο ταφής του νεκρού σε χώρο προσβάσιμη για τους ζωντανούς, εξυπηρετούσε την ανάγκη που ένιωθαν οι άνθρωποι να επισκέπτονται τους αγαπημένους τους και να τους μεταφέρουν σκέψεις, καθημερινά προβλήματα, αγωνίες τους κλπ.
 
Είναι γνωστό ότι οι Πρωτοχριστιανοί διάλεγαν υπόγειους τόπους κοντά στους οποίους είχαν μαρτυρήσει άγιοι, ώστε οι δικοί τους να βρίσκονται σε ιερό χώρο. Σε εκείνους του τόπους κατόπιν χτίστηκαν κάποιοι από τους σημαντικότερους ναούς η και σπουδαίες πόλεις. Όλη Η Ευρώπη είναι κτισμένη πάνω σε τέτοιες στοές.
ΠΩΣ είναι δυνατόν λοιπόν η Ερμουπόλη που κτίστηκε πάνω σε Ευρωπαϊκά πρότυπα να μην έχει και εκείνη αυτό το «προνόμιο»?
Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης
 
 Είναι γνωστό πως κάτω από τις περισσότερες Εκκλησιές υπάρχουν μυστικές στοές στις οποίες έθαβαν είτε ιερείς είτε επιφανείς Χριστιανούς που δεν ήθελαν να μείνουν στα ματιά και την βορά εχθρικών χεριών.
Σε πολλές Μεγάλες πόλεις της Ευρώπης (αλλά και της Αμερικής) υπάρχουν δεκάδες τρύπες, τις οποίες ο ανυποψίαστος μπορεί να υποθέσει ότι είναι η τυχαίες η για την απορροή υδάτων. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για σωλήνες σπονδών:
 
«Οι πρώτοι Χριστιανοί πίστευαν στην ανάσταση των νεκρών, κι έτσι χρησιμοποιούσαν τις τρύπες αυτές κυριολεκτικά για να «ταΐζουν τους πεθαμένους», χύνοντας μέλι και γάλα στις κρύπτες κάτω από το έδαφος».
Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης
 
Υπάρχουν κι άλλες ιστορίες που συνοδεύουν τη φήμη των υπόγειων διακλαδώσεων και δωματίων κάτω από την Ερμούπολη.
Μια από τις πιο διαδεδομένες φήμες και με αρκετή δόση αλήθειας είναι ότι κάποια από αυτές ήταν Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΑ ΤΩΝ ΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ.
 
Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης
Είναι Ιστορικά αποδεδειγμένο και τεκμηριωμένο πως στην Ερμούπολη Υπήρξε Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΟΑ Τεκτόνων της Ελλάδος. Και Αυτό είναι σίγουρο.
Δεν ξέρουμε σε πιο σημείο ακριβώς αλλά είναι πιθανό να ηταν μια από αυτές που βρίσκονται κάτω και μεταξύ Δημαρχείου και Θεάτρου Απόλλων.
Πρώτα απ’ όλα ότι στα υπόγεια εκείνα υπήρχαν βιβλιοθήκες μυστάκων βιβλίων με ¨επικίνδυνες πληροφορείς η «καυτών» έγγραφων που ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΛΗΝ ΕΚΕΙΝΩΝ που ηταν επωμισμένοι με το να τα προστατεύουν.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίστευαν πως εκεί κάτω κρύβονταν ένας τεράστιος θησαυρός αρχαίων βιβλίων, άγνωστα για τον υπόλοιπο κόσμο. Ίσως, λένε, όλη η αρχαία γνώση, που νομίζουμε πως χάθηκε για πάντα, να βρίσκεται συγκεντρωμένη στις μυστικές βιβλιοθήκες.
Όπως και να ‘χει, το τι υπήρχε στις κλειστές και μπαζωμένες στοές της υπό-χθόνιας Ερμούπολης μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ.
 
Περπατώντας στις… σκοτεινές στοές στα υπόγεια της μυστικής Ερμούπολης
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
Αυτά που διαβάσατε παραπάνω είναι μια ακόμα απόδειξη πως Η ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ δεν ήταν τυχαία πόλη ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΥΧΑΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Και Φυσικά είναι μια απόδειξη πως οι πρώτοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Σύρο και Έκτισαν την Ερμούπολη.. ούτε αυτοί ηταν τυχαίοι άνθρωποι.
Για αυτό θα πρέπει πάση θυσία και ως κόρη οφθαλμού να προστατεύουμε την ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Και ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ.
Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Σύρου να καταλάβουν πως η Πόλη μας είναι ένας Θησαυρός και μάλιστα άγνωστος και ανεξερεύνητος ακόμα (πλην ελαχίστων που γνωρίζουμε πολλά περισσότερα από όσα αφήνουμε να φανούν ότι γνωρίζουμε) για την ΜΟΝΑΔΙΚΗ Και ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΥΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ στο Κέντρο του Αιγαίου.
 
Για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τους Χώρους αυτούς.
Θα πρέπει να προσέχουμε πως συμπεριφερόμαστε. Να προσέχουμε την Πλατεία μας που από κάτω έχει θησαυρούς ανεξερεύνητους. Την Εξέδρα της Πλατείας που είναι ένα σπάνιο ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ Ηχητικής. Να προσέχουμε όταν ανοίγουμε λάκκους και σκάβουμε για θεμέλια για την ανέγερση νέων κτηρίων μήπως σκάβοντας ανακαλύψουμε κάτι σημαντικό και σπουδαίο.
 
Πρέπει ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΡΙΑΝΟΙ Να συνειδητοποιήσουν πως Η Ερμουπόλη και η Σύρος Δεν είναι τυχαίο μέρος. Δεν είναι ένα απλό νησάκι και μια απλή όμορφη πόλη με Όμορφα Νεοκλασικά Κτήρια. Αλλά μια σπουδαία και ακόμα ανεξερεύνητη περιοχή που κρύβει μυστικά…. ΜΕΓΑΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ και περιμένει την αγάπη. Τον σεβασμό και την κατανόηση των ανθρώπων που την κατοικούν για να τους αποκαλύψει…
Και Η αποκάλυψη των μυστικών αυτών μπορούν να δώσουν στους ανθρώπους που την κατοικούν ανυπολόγιστα πλούτη πνευματικά κι υλικά που δεν τα φαντάζονται.
.
Του Παναγιώτη Κουλουμπή
https://cyclades24.gr/2017/12/stoes-syros-mistikes-afieroma-kouloumpis/
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: