Οι Νήσοι Φερόες, τα χόμπιτ και οι Μυκήνες

Οι Νήσοι Φερόες, τα χόμπιτ και οι Μυκήνες  Ας δούμε το υπέροχο αυτό σύμπλεγμα των 18 νησιών κάπως πιο… ταξιδιωτικά, ιστορικά, ενημερωτικά (και σε καμία περίπτωση, αθλητικά).

Οι Νήσοι Φερόες, τα χόμπιτ και οι Μυκήνες

Στα νησιά υπάρχουν σήμερα περίπου 70.000 πρόβατα και περίπου 2 εκατομμύρια ζεύγη πτηνών

Από τα 18 νησάκια, τα 17 κατοικούνται. Βρίσκονται μεταξύ της Νορβηγικής θάλασσας και του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού-ανάμεσα στην Νορβηγία και την Ισλανδία- και αποτελούν μια αυτόνομη επαρχία του βασιλείου της Δανίας από το 1948 και η γλώσσα τους προέρχεται από τη διάλεκτο που μιλούσαν στη Σκανδιναβία την εποχή των Βίκινγκς.

Η λέξη Φερόε, σημαίνει πρόβατα. Δηλαδή: Νησιά των Προβάτων. Εικάζεται ότι τον 6ο αιώνα μ.Χ. ένας Ιρλανδός μοναχός, που έφθασε εκεί τα χαρακτήρισε ως παράδεισο των πουλιών και των προβάτων. Εξ ου και το όνομα. Στα νησιά υπάρχουν σήμερα περίπου 70.000 πρόβατα και περίπου 2 εκατομμύρια ζεύγη πτηνών. Περισσότερα τα πρόβατα από τους κατοίκους, ο πληθυσμός των οποίων ανέρχεται στους 49.483. 

Οι Νήσοι Φερόες, τα χόμπιτ και οι Μυκήνες

Εκεί έχουν γίνει γυρίσματα για τον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών

Τα Νησιά Φερόε, κανένα παιχνίδι του συνειρμού δεν θα τα συνδύαζε με την Ελλάδα, μέχρι χθες… (αλλά αυτό το ξεχνάμε). Κι όμως, στο δυτικότερο άκρο της νησιωτικής ομάδας βρίσκεται ένα νησί με ένα πολύ ιδιαίτερο και ελληνικό όνομα, ονομάζεται Mykines. Κι αν οι εικόνες με τις πράσινες καμπυλωτές στέγες των χαμηλών σπιτιών κάτι σας θυμίζουν, αν σε κατοικίες των χόμπιτ σας παραπέμπουν, ε, ναι! Εκεί έχουν γίνει γυρίσματα για τον Αρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Το νησί Μίκινες (φεροϊκά: Mykines) είναι το δυτικότερο και το δέκατο τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Φερόων Νήσων. Βρίσκεται στο Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό και έχει έκταση 10,3 τ.χλμ.. Στη δυτική ακτή του νησιού υπάρχει ο μοναδικός οικισμός, ο οποίος ονομάζεται επίσης Μίκινες και έχει πληθυσμό 16 κατοίκους (εκτίμηση 1-2018).

Οι ακτές του νησιού έχουν χαρακτηριστεί ως Σημαντικές περιοχές για τα πουλιά από την BirdLife International, λόγω της σημασίας του ως τόπος αναπαραγωγής για τα θαλασσοπούλια, ειδικά των αρκτικών θυελλοπουλιών (50.000 ζευγάρια), μυχών (2.500 ζευγάρια), υδροβατών (50.000 ζευγάρια), Σούλα (του Βορά) (Northern gannet) (200 ζευγάρια), θαλασσοκοράκων (250 ζευγάρια), τριδακτυλόγλαρων (23.000 ζευγάρια), Φρατέρκουλα του Ατλαντικού (125.000 ζευγάρια), λεπτοραμφόκεπφων (9.500 ζευγάρια) και κέπφους (200 ζευγάρια).

Οι Νήσοι Φερόες, τα χόμπιτ και οι Μυκήνες

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: