Η άλλοτε παντοδύναμη Luftwaffe βρίσκεται μπροστά στο τέλος της

Η άλλοτε παντοδύναμη Luftwaffe βρίσκεται μπροστά στο τέλος της  Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας αργοπεθαίνει, μάλιστα αυτή είναι και η άποψη του νυν και του πρώην Αρχηγών της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως προηγούμενος Αρχηγός φέρεται να αντικαταστάθηκε επειδή καταδείκνυε το γεγονός συνεχώς. Σοβαρά τα προβλήματα που  αντιμετωπίζει και η κατάσταση του στόλου αεροσκαφών της είναι απογοητευτικός.

Η αεροπορική δύναμη της Γερμανίας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, σύμφωνα με τον Αρχηγό της.

«Η Luftwaffe είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», ανέφερε κάποια στιγμή σε ομιλία του ο Αντιπτέραρχος Ingo Gerhartz, ο επικεφαλής της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Gerhartz πρόσθεσε: «Τα αεροσκάφη είναι καθηλωμένα λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών ή βρίσκονται στο εργοστάσιο για εργασίες συντήρησης.» Μέρος του προβλήματος είναι αυτό ονομάζεται γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα, άφησε να εννοηθεί. Σύμφωνα με τον Gerhartz, μια επιθεώρηση των Γερμανών Eurofighters 400 ωρών, θα έπρεπε να διαρκέσει επτά μήνες και κατέληξε να κρατήσει δεκατέσσερις μήνες.

Η άλλοτε παντοδύναμη Luftwaffe βρίσκεται μπροστά στο τέλος της

Εκτός από τα γραφειοκρατικά ζητήματα, ο Gerhartz είπε επίσης ότι η γερμανική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται μεγαλύτερους και πιο προβλέψιμους προϋπολογισμούς από το κοινοβούλιο. «Ο Gerhartz προέτρεψε τους νομοθέτες να στηρίξουν ένα βιωσιμότερο πρόγραμμα δαπανών που θα επέτρεπε στην αεροπορία να ανακατασκευάσει τον εξοπλισμό της και να βελτιώσει τον προγραμματισμό για νέα όπλα και αναβαθμίσεις σε υπάρχοντα συστήματα», ανέφερε το Reuters.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, σίγουρα θα συμφωνήσει με τον Gerhartz σε αυτό το σημείο.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ επειδή δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για να επαναλάβει αυτό το ζήτημα.

Η άλλοτε παντοδύναμη Luftwaffe βρίσκεται μπροστά στο τέλος της

Νωρίτερα φέτος, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε ότι η χώρα της θα διατηρήσει σταθερές αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, έφτασε στο σημείο να υποδηλώνει ότι ο στόχος του ΝΑΤΟ να δαπανήσει δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για την άμυνα «δεν ήταν εντελώς εκτός του εφικτού».

Το Βερολίνο δαπανά σήμερα περίπου το 1,2% του ΑΕΠ του στον στρατό. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε ότι το ποσοστό θα πρέπει στην πραγματικότητα να μειωθεί.

Τα προβλήματα του στόλου

Όταν η Γερμανία εξέταζε το ενδεχόμενο να ενταχθεί στον συνασπισμό κατά του ISIS το 2015, ο στρατός εξέδωσε μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών Tornado. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle , η έκθεση ανέφερε ότι «λιγότερο από το ήμισυ του στόλου των Tornado ήταν στην πραγματικότητα έτοιμο για ανάπτυξη. Από τα 93 μαχητικά αεροσκάφη που είναι εν ενεργεία, μόνο 66 ήταν σε γενικές γραμμές λειτουργικά και μόνο 29 ήταν έτοιμα για μάχη την τρέχουσα χρονική στιγμή».

Η άλλοτε παντοδύναμη Luftwaffe βρίσκεται μπροστά στο τέλος της

Μόλις ένα χρόνο πριν μια αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή ανέφερε ότι το 58% των Tornado ήταν έτοιμα για μάχη. Ο στόχος της Luftwaffe είναι να έχει περίπου το 70% των αεροσκαφών σε κατάσταση ετοιμότητας. Όπως και ο Gerhartz, η έκθεση του 2015 επεσήμανε την έλλειψη ανταλλακτικών ως έναν από τους λόγους που τα Tornados ήταν σε τόσο θλιβερή κατάσταση ετοιμότητας.

Πιο πρόσφατα, νωρίτερα αυτό το έτος, η Γερμανία δήλωσε ότι μόνο 26 Tornado είναι έτοιμα για μάχη. Τα Tornado είναι τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Γερμανία ως σύστημα παράδοσης των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται εγκατεστημένα στη χώρα.

Αν μη τι άλλο, τα Eurofighters της Γερμανίας είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Τον Μάιο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι μόνο τέσσερα Eurofighter ήταν έτοιμα για μάχη. Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ότι από τα 128 Eurofighter, μόνο δέκα δεν είχαν κάποιου είδους ελάττωμα στα αμυντικά τους συστήματα.

Όπως εξήγησε η Deutsche Welle , «Το πρόβλημα πηγάζει από μια διαρροή ψυκτικού υγρού στους αισθητήρες του αεροσκάφους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση εχθρικών αεροσκαφών ή εχθρικών βλημάτων. Χωρίς αυτό το αμυντικό σύστημα, τα Eurofighter δεν είναι έτοιμα για μάχη».

Η άλλοτε παντοδύναμη Luftwaffe βρίσκεται μπροστά στο τέλος της

Με πληροφορίες από: National Interest

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: