Οι Τούρκοι πλέον το ομολογούν: «Κινδυνεύουμε από τους Έλληνες» – «Εάν δεν πάρουμε τα F-35 τελειώσαμε!»

Οι Τούρκοι πλέον το ομολογούν: «Κινδυνεύουμε από τους Έλληνες» – «Εάν δεν πάρουμε τα F-35 τελειώσαμε!» Περίεργα δημοσιεύματα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας από τουρκικά ΜΜΕ που ελέγχονται από τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Κάποια ήδη δημιουργούν κλίμα, όπως η Hürriyet Daily News, η οποία χρησιμοποιεί ως επιχείρημα τον κίνδυνο να μείνει η Τουρκία χωρίς F-35, χωρίς υποστήριξη των F-16 που διαθέτει και συνεπώς να κινδυνεύσει από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Γράφει:

«Εκτός από το ΡΚΚ και οι Έλληνες θα επωφεληθούν από την κατάσταση για να επιδίδονται πιο συχνά σε αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο. Πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αποκτήσει έως και 30 F-35 για να αντικαταστήσει τα παλαιότερα της F-16.

Εάν η παράδοση των F-35 ανασταλεί και η Τουρκία τελικά αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35, πώς θα απαντήσει η τουρκική αεροπορία στην υπεροχή της Ελλάδας στον αέρα; Τα ρωσικά αεροπλάνα, η αγορά των οποίων από την Τουρκία θα απαιτήσει ορισμένα έτη, θα αποδειχθούν επαρκή για την αντιμετώπιση της ελληνικής αεροπορίας;

Πόσα χρόνια θα χρειαστούν οι Τούρκοι πιλότοι για να εξοικειωθούν με τα ρωσικά αεροσκάφη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελληνικές προκλήσεις στον αέρα;

Οι Έλληνες θα περιμένουν την ολοκλήρωση της μετάβασης του τουρκικού στρατού από το αμερικανικό σύστημα στο ρωσικό σύστημα προτού προκαλέσουν τις τουρκικές αεροπορικές δυνάμεις;»

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν προετοιμάζεται για τα χειρότερα σενάρια. Οπως αναφέρει σχετική έκθεση, ο Ερντογάν προετοιμάζεται είτε για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην αμυντική βιομηχανία της χώρας του λόγω S-400 είτε για εμπάργκο που μπορεί να προέλθει λόγω «θερμού» επεισοδίου με Ελλάδα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Τα στοιχεία έδωσε η «Defence and Aerospace Industry Manufacturers’ Association» (SASAD).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι τουρκικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά $2.45 δισ. δολάρια ενώ εκτός από τις ΗΠΑ, η Τουρκία απευθύνθηκε και σε άλλες χώρες από τις οποίες χρειάζεται ανταλλακτικά για την συντήρηση κρίσιμων οπλικών συστημάτων.

«Πιστεύω πως η αύξηση στα νούμερα δείχνουν πως οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες αποθήκευσαν υλικό και ανταλλακτικά για ένα πιθανό εμπάργκο» είπε ο Dr.Çağlar Kurç, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Bilkent.

«Αυτό είναι ένα λογικό βήμα καθώς η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με κυρώσεις. Οι ΤΕΔ χρησιμοποιούν αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυραύλους, πυρομαχικά, τορπίλες και μηχανές όλα από τις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το εμπόριο όπλων έχει επικεντρωθεί στην αγορά και εκσυγχρονισμό αυτού του υλικού»

Για παράδειγμα, για το ελικόπτερο T129 της τουρκικής TAI χρησιμοποιείται μηχανή από τις ΗΠΑ η LHTEC T800 ενώ το αεροσκάφος A400M είναι εξοπλισμένο με ραντάρ από την αμερικανική Northrop Grumman.

Επιπλέον, η Αγκυρα χρειάζεται μηχανές της General Electric’s , την F110, για το πρωτότυπο μαχητικό TF-X.

Το τουρκικό Ναυτικό εξαρτάται από τουρμπίνες της General Electric’s LM-2500 ειδικά για τα νέα αποκτήματα τις κορβέτες κλάσης «Milgem», φρεγάτες κλάσης «Istanbul» και «Gabya» και «Barbaros».

Αλλά και τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία καθώς και υποβρύχια εξαρτώνται από αμερικανικές τορπίλες αλλά και αντιπλοικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ετσι αν το τουρκικό Ναυτικό δεχτεί κυρώσεις στις αγορές πολεμικού υλικού, το οποίο εμπλέκεται σε «διαφορές» στην ανατολική Μεσόγειο, θα τα βγάλει πέρα με τα πυρομαχικά που βρίσκονται πλέον στα αποθέματα.

Το πρόβλημα θα το έχουν πλέον τα νέα αποκτήματα της Αγκυρας οι φρεγάτες «Istanbul» και αντιτορπιλικά «TF-2000».

Η Τουρκία υπέγραψε συμβόλαιο με το Πακιστάν για πώληση επιθετικών ελικοπτέρων Τ129 τα οποία διαθέτουν αμερικανικές μηχανές. Οι κυρώσεις θα έχουν αντίκτυπο και σε αυτή την αγοραπωλησία.

Τα μαχητικά F-16 της Lockheed Martin είναι η «ραχοκοκαλιά» της ΤΗΚ και υποστηρίζονται από τάνκερ εναέριου ανεφοδιασμού Boeing KC-135 και αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης E-7 απαραίτητα για Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο αλλά και για Συρία-Ιράκ.

Σε αυτά δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα η Τουρκία καθώς διαθέτει δικά της πυρομαχικά, έξυπνες βόμβες και πυραύλους.

Αλλά οι μακροπρόθεσμες κυρώσεις θα μειώσουν τον αριθμό των επιχειρησιακών μαχητικών.

Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για την λογιστική υποστήριξη της ΤΗΚ ανέφερε πως «η κανονική ροή ανταλλακτικών από τις ΗΠΑ είναι ζωτική για να διατηρηθούν επιχειρησιακά τα μαχητικά.

Σε ένα αεροσκάφος υπάρχουν δεκάδες τμήματα τα οποία πρέπει να αλλάζουμε περιοδικά».

«Βραχυπρόθεσμα είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξουν απώλειες αν μας κτυπήσουν οι κυρώσεις» είπε ο Kurç και πρόσθεσε:

«Μετά τις κυρώσεις η τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να καλύψει το κενό από την δικιά της αμυντική βιομηχανία.

Απλά δεν μπορώ να υπολογίσω ακριβώς πόσο χρόνο θα χρειαστεί και πως θα μετριαστούν τα αποτελέσματα των κυρώσεων».

ΠΗΓΗ https://www.pentapostagma.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: