Παρουσία γαλλικών φρεγατών σε Ελλάδα και Κύπρο υποσχέθηκε ο Μακρόν στον Τσίπρα

Παρουσία γαλλικών φρεγατών σε Ελλάδα και Κύπρο υποσχέθηκε ο Μακρόν στον Τσίπρα  Φρεγάτες σε Κύπρο, αλλά και σε Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, αποστέλλει το επόμενο διάστημα το Παρίσι. Τη δέσμευση αυτή του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απέσπασε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι εταίροι είναι ανήσυχοι για την τουρκική προκλητικότητα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και προβληματισμένοι για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιδράσουν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου, συζήτησε για το θέμα τόσο με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ όσο και με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Το Βερολίνο δεσμεύτηκε ότι, αναλόγως και της κλιμάκωσης ή όχι της τουρκικής επιθετικότητας, θα εξετάσει τις κυρώσεις σε ηγετικά στελέχη της κρατικής τουρκικής εταιρείας που διαθέτει τα πλοία που κάνουν τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αξίζει να σημειωθεί πως η τουρκική εταιρεία έχει αγοράσει τα πλοία από νορβηγική εταιρεία, πλην όμως τα πλοία εξακολουθούν να είναι νηολογημένα στη νορβηγική, η οποία κινδυνεύει να υποστεί και αυτή κυρώσεις.

Τα μέτρα, θα αποφασιστούν-εφόσον η Άγκυρα δεν σταματήσει τις γεωτρήσεις- είτε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Μαΐου, είτε στην τακτική Σύνοδο της 20ης Ιουνίου. «Ένα είδος μέτρων είναι κυρώσεις απέναντι σε πρόσωπα που έχουν να κάνουν ειδικά με την εταιρία και ένα άλλο είδος έχει να κάνει με τις ευρωτουρκικές σχέσεις δηλαδή τα προενταξιακά κονδύλια, το διάλογο για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης το διάλογο για τη στρατηγική συνεργασία», επεσήμαναν χαρακτηριστικά χθες ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

«Εάν δεν δοθεί εγκαίρως το μήνυμα στην Τουρκία θα υπάρξουν επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη» προειδοποίησε τους εταίρους κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Δεν μπορεί η Ευρώπη να έχει μέλλον και διεθνή ρόλο εάν δεν μπορεί να προστατεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της».

«Η Τουρκία είναι σε εποπτεία» τόνισε ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, δίνοντας το στίγμα που επικράτησε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

ΠΗΓΗ https://www.news247.gr/politiki/gallikon-fregates-se-ellada-kypro-yposchethike-makron-ston-tsipra.6721086.html?utm_source=Contra&utm_medium=BestofNetwork_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos7

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

error: