Τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής παρεμπόδισε σκάφος του ΛΣ στην περιοχή του Αγαθονησίου

Τουρκικό σκάφος της Ακτοφυλακής παρεμπόδισε σκάφος του ΛΣ στην περιοχή του Αγαθονησίου  Ένα περιστατικό το οποίο αναδεικνύει τη διαρκή ένταση που υπάρχει στο Ανατολικό Αιγαίο σε σχέση με τα ζητήματα αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία καταγράφηκε χθες το πρωί στην περιοχή του Αγαθονησίου.

Συγκεκριμένα, στις 08.40, έπειτα από τηλεφώνημα στο 112 (Ευρωπαϊκός Αριθμός Εκτακτης Ανάγκης), έγινε καταγγελία για λέμβο με λαθραίους μετανάστες που βρισκόταν σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Αγαθονησίου.

Αμέσως απέπλευσαν προς την περιοχή δύο πλοία ανοικτής θαλάσσης και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, με σκοπό να κάνουν έρευνα και διάσωση. Οταν τα πλοία κατέπλευσαν στην περιοχή, εκεί βρίσκονταν ήδη δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Το ένα από τα δύο πραγματοποιούσε ήδη την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων στη λέμβο.

Το δεύτερο σκάφος, μία ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής, προσπαθούσε να παρεμποδίσει με το μέγεθός του τα ελληνικά πλοία να προσεγγίσουν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, η λέμβος βρισκόταν εκείνη τη στιγμή εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Οι ζώνες δικαιοδοσίας έρευνας και διάσωσης (SAR-Search and Rescue) δεν αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα, ωστόσο οι Τούρκοι συχνά τις χρησιμοποιούν προκειμένου να προωθήσουν τις συνολικότερες απόψεις τους για το Αιγαίο.

Το χθεσινό περιστατικό καταγράφηκε μόλις λίγες ώρες πριν από τη σημερινή επανέναρξη των τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα, με βασικό θέμα συζήτησης την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Οι δύο αντιπροσωπείες, με επικεφαλής τον γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Δ. Παρασκευόπουλο και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, πρακτικά θα πιάσουν ξανά το νήμα των τακτικών συναντήσεων έπειτα από σχεδόν 18 μήνες.

Εκτός από την εκτίμηση της κατάστασης στο Αιγαίο, οι δύο αντιπροσωπείες αναμένεται να συζητήσουν και τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού. Στις επαφές δεν περιλαμβάνονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε στρατιωτικό επίπεδο.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: