Οι άνθρωποι που έχουν πατήσει στη Σελήνη είναι συνολικά 12. Πρώτος ήταν ως γνωστόν ο Neil Armstrong μαζί με τον Buzz Aldrin στη διασημική αποστολή Apollo 11, το καλοκαίρι του 1969, και τελευταίος ο Gene Cernan τον Δεκέμβριο του 1972 με τα τελευταία του λόγια να είναι: “Φεύγουμε όπως ήρθαμε και, με τη βοήθεια του Θεού, όπως θα ξαναεπιστρέψουμε, με ειρήνη και με ελπίδα για την πορεία της ανθρωπότητας”. Έκτοτε δεν έχει βρεθεί άλλος άνθρωπος στη Σελήνη.
Περίπου.
O Eugene Shoemaker γεννήθηκε στο Los Angeles στις 28 Απριλίου 1928 και υπήρξε ένας άνθρωπος με τεράστια προσφορά στην επιστήμη. H ζωή του Shoemaker έμοιαζε λίγο με τη ζωή των nerds χαρακτήρων που σε ταινίες καταστροφής παίρνουν επάνω τους τις τύχες όλης της ανθρωπότητας. Αποφοίτησε με bachelor’s degree σε ηλικία μόνο 19 χρονών και οι πρώτες του έρευνες αφορούσαν τη γεωλογία. Πίστευε ότι η επιστήμη της γεωλογίας μπορεί να επεκταθεί και στη μελέτη άλλων πλανητών και το μεγάλο όνειρό του ήταν να χαρτογραφήσει τη Σελήνη. Ακόμα μεγαλύτερο όμως ήταν να βρεθεί ο ίδιος εκεί. Τελικά, ένα πρόβλημα υγείας τον εμπόδισε από το να κάνει το ταξίδι. Παρόλα αυτά ανέλαβε προσωπικά την εξάσκηση και την προετοιμασία των αστροναυτών κυρίως όσον αφορά το τι θα συναντήσουν στο έδαφος της Σελήνης.
(AP Photo/Charles Tasnadi) To όνομα του Shoemaker έγινε γνωστό όμως κυρίως λόγω του κομήτη Shoemaker-Levy 9, ενός κατακερματισμένου κομήτη που συγκρούστηκε με τον πλανήτη Δία το 1994. Η σύγκρουση είχε προβλεφθεί από τον Shoemaker, τη σύζυγό του και τον Levy και είχε τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς ήταν η πρώτη σύγκρουση εξω-ηλιακού αντικειμένου με πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Μάλιστα απασχόλησε τόσο την κοινή γνώμη που στο Green River του Wyoming στήθηκε ένα ολόκληρο camp για τη φιλοξενία πιθανών εξωγήινων προσφύγων από τον Δία. Πιθανόν να ήταν το πιο ενδιαφέρον πράγμα που έζησε το Wyoming τον τελευταίο αιώνα. Και δεν πάτησε καν εξωγήινος.
Ο Shoemaker πέθανε ξαφνικά το 1997 σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που είχε στην Αυστραλία, ενώ προσπαθούσε να εξερευνήσει έναν κρατήρα μετεωρίτη. Πριν τον θάνατό του είχε εξομολογηθεί: “το γεγονός ότι δεν κατάφερα να πάω στη Σελήνη και να χρησιμοποιήσω το δικό μου σφυρί εκεί ήταν μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της ζωής μου”. Λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του, έγινε ο 13ος άνθρωπος (φιλοσοφικό εδώ το ερώτημα) που έφτασε στη Σελήνη και ο πρώτος -και μοναδικός μέχρι σήμερα- που τάφηκε στη Σελήνη.
Το 1998 μια ειδική μικρή κάψουλα που έφερε μέσα της μέρος από τις στάχτες του Shoemaker ταξίδεψε στη Σελήνη, με τη βοήθεια της εταιρείας Celestis, και με το μη επανδρωμένο Lunar Prospector το οποίο, αφού έκανε τη δουλειά του, προσεληνιάστηκε μαζί με τη στάχτη του Eugene Shoemaker δίνοντας το happy ending της ιστορίας ενός σπουδαίου ανθρώπου 400.000 παρά κάτι χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη στον οποίο αυτή ξεκίνησε.
O Hunter Thompson είχε γράψει το γνωστό “είμαστε μόνοι, γεννιόμαστε μόνοι, πεθαίνουμε μόνοι και όλοι κάποια μέρα θα γυρίσουμε να κοιτάξουμε τη ζωή μας και θα δούμε ότι, παρά την όποια συντροφιά μας, ήμασταν μόνοι σε όλη την πορεία μας” και ο Eugene Shoemaker πήγε το quote ένα ακόμα βήμα πιο πέρα.
ΠΗΓΗ https://www.oneman.gr/keimena/diabasma/malebox/h-istoria-toy-monadikou-anthrwpoy-poy-thafthke-sto-feggari.5371092.html