Το ΥπερΗφαίστειο Yellowstone Ετοιμάζεται να Μπει στο Χορό με ΥπερΕκρήξεις
Το ΥπερΗφαίστειο Yellowstone Ετοιμάζεται να Μπει στο Χορό με ΥπερΕκρήξεις

Το ηφαίστειο του Yellowstone είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηφαίστεια του πλανήτη και πολλοί θεωρούν ότι εφόσον ενεργοποιηθεί σθεναρά τότε θα φέρει μεγάλες καταστροφές, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά ίσως και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το Εθνικό Πάρκο του Yellowstone βρίσκεται στα βορειοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών και απλώνεται στις «γωνίες» των Wyoming,  Idaho και Montana.. Σύμφωνα με την express.co.uk, o εμπειρογνώμονας ηφαιστείων Larry Mastin της USGS προέβλεψε ότι το υπερηφαίστειο Yellowstone είναι πιθανό να ξεσπάσει μέχρι και 1.000 κυβικά χιλιόμετρα τέφρας εξαιτίας των προηγούμενων υπερεκρήξεων στην περιοχή.

Ο Δρ Mastin αναφέρθηκε σε τρεις προηγούμενες εκρήξεις, καθώς οι ενδείξεις ανανεωμένης εκρηκτικής δραστηριότητας από το ηφαίστειο των εθνικών πάρκων των ΗΠΑ είναι «πιθανό» στο μέλλον να συμβούν, αλλά ωστόσο επέμεινε ότι η πρόβλεψη ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου θα ήταν δύσκολη καθώς οι εκρήξεις δεν είναι αυστηρά «περιοδικές».
Μιλώντας στην Coast to Coast AM, ο ηφαιστειολόγος δήλωσε: «Το Yellowstone βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο μιας μακράς αλυσίδας μεγάλων ηφαιστείων που έχουν προκαλέσει υπερβολικές εκρήξεις για μια περίοδο που φτάνει τουλάχιστον τα 15 εκατομμύρια χρόνια. Οπότε είναι πιθανόν να συμβούν υπερεκρήξεις στο Yellowstone.
Το USGS δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πότε θα εκδηλωθεί το Yellowstone, αλλά η βαθιά ηφαιστειακή δραστηριότητα, η ανάκαμψη της Καλντέρας και οι συχνοί σεισμοί είναι όλα υπενθυμίσεις ότι το υπερηφαίστειο δεν είναι αδρανές.
Μια έκρηξη του ηφαιστείου Yellowstone θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφική για τα μισά δυτικά κράτη, καθώς θα μπορούσε να καλύψει τις καλλιέργειες στη Μέση Δύση με τουλάχιστον 4 ίντσες τέφρας. Θα έπληττε, επίσης, με επικίνδυνα αέρια όπως το διοξείδιο του θείου που οδηγεί σε όξινη βροχή και παγκόσμια ψύξη.
Η USGS, ανάμεσα σε άλλα δήλωσε: Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη στο Yellowstone, έσπειρε μία ροή λάβας στο οροπέδιο Pitchstone και συνέβη πριν από 70.000 χρόνια. Επίσης, ότι ορισμένες από τις εκρήξεις είχαν περίπου το μέγεθος της καταστροφικής έκρηξης του ηφαιστείου Pinatubo του 1991 στις Φιλιππίνες, ενώ αρκετές ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Πάντως, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, οι ΗΠΑ ίσως θα περιμένουν μερικές χιλιάδες χρόνια ακόμα, ή και ένα με δύο εκατομμύρια χρόνια μέχρι την επόμενη δυνατή σουπερ έκρηξη του υπερηφαιστείου Yellowstone.

ΠΗΓΗ diadrastika.com
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: