Αυτή είναι η κατάντια μας – Χάρισαν αρχαία στο Υπερταμείο και τώρα τα… ψάχνουν!
Αυτή είναι η κατάντια μας – Χάρισαν αρχαία στο Υπερταμείο και τώρα τα… ψάχνουν!

Αλαλούμ επικρατεί μετά τη δημοσιοποίηση ότι η λίστα του Υπερταμείου που φτιάχτηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και είχε ως στόχο το κλείσιμο των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης εμπεριέχει και… αρχαία, με τους αρχαιολόγους να αντιδρούν στην εκχώρηση της διαχείρισης των μνημείων και το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει ότι από τη μεταβίβαση ακινήτων εξαιρούνται οι αρχαιολογικοί χώροι! Τώρα η κυβέρνηση «τρέχει» να τα εντοπίσει, ώστε να τα απεντάξουν από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, ενώ σχετική ερώτηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία.
Τα μνημεία υπάρχουν στη λίστα που φτιάχτηκε από το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπερταμείο. Πρόκειται για τον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση.

Ειδικότερα, με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016). Στον ίδιο νόμο, ωστόσο, προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον.
Έντονη ήταν η αντίδραση των αρχαιολόγων. «Την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)», καθώς και «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ», ζητάει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την κυβέρνηση ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ).
Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων διευκρινίζει ότι τα αρχαία εξαιρούνται από τη μεταβίβαση:
«Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.
Αυτές οι εξαιρέσεις είναι:
α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. περιοχές Ramsar,
γ. περιοχές Natura,
δ. αρχαιολογικοί χώροι,
ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. (Όπως πλατείες, πεζοδρόμια , δρόμοι, γιαλοί, λιμάνια, όρμοι, λίμνες , κλπ, καθώς και όλα τα κοινόχρηστα, δλδ όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών).
Συμπερασματικά: Καμία μεταφορά ακινήτου δεν συντελείται εάν συντρέχει περίπτωση της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016. Οτιδήποτε άλλο διακινείται ή τάχα «αποκαλύπτεται» ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Θα καταθέσει ερώτηση η ΝΔ
Η πρώην υπουργός της ΝΔ, Ολγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι ουσιαστικά τα Μνημεία και τα Μουσεία (10.000 κατά τους αρχαιολόγους) μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο και η κυβέρνηση, είτε από αμέλεια είτε εσκεμμένα, δεν έκανε την απαραίτητη δήλωση εξαίρεσης που έπρεπε να γίνει προκειμένου να μην μπουν στις λίστες του Υπερταμείου οι χώροι που κατά το Σύνταγμα δεν πωλούνται και δεν μεταβιβάζονται. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει στη Βουλή σχετική Ερώτηση.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: