Ανακάλυψη που προκαλεί δέος: Βρήκαν Βυζαντινή εκκλησία σε λίμνη της Τουρκίας – Το «μυστικό» που κρύβεται από κάτω
Ανακάλυψη που προκαλεί δέος: Βρήκαν Βυζαντινή εκκλησία σε λίμνη της Τουρκίας – Το «μυστικό» που κρύβεται από κάτω

Συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια  και νέα ευρήματα σε ολόκληρη την περιοχή της Μικράς Ασίας. Είτε πρόκειται για αρχαία ελληνικά ευρήματα είτε για χριστιανικά μνημεία και ναούς.
Συγκεκριμένα, αρχαία βυζαντινή εκκλησία ήρθε στο φως σε λίμνη της Τουρκίας, ενώ Τούρκοι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι κάτω από αυτή πιθανόν ευρίσκεται αρχαίος ναός του Απόλλωνα, το οποίο αποδίδουν στους Ρωμαίους , μόνο που στην περιοχή κατοικούσαν Έλληνες και μόνο αυτοί (κατά την πάγια τακτική των Τούρκων  να αποκρύπτουν σε ποια γη πατάνε και σήμερα) .
Η ερειπωμένη χριστιανική εκκλησία βρέθηκε στη λίμνη Iznik της Τουρκίας.

Όταν ο αρχαιολόγος Mustafa Şahin είδε για πρώτη φορά φωτογραφίες της βυθισμένης αρχαίας εκκλησίας κάτω από τα κύματα της λίμνης Iznik της Τουρκίας, δεν μπορούσε να πιστέψει τι έβλεπε .
Ο επικεφαλής του τμήματος  αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Bursa αναζητούσε εδώ και αρκετά χρόνια ευρήματα στις ακτές της λίμνης, αλλά μόλις οι τοπικοί κυβερνητικοί επιθεωρητές του έδειξαν κάποιες αεροφωτογραφίες , συνειδητοποίησε ότι η ίδια η λίμνη κάλυπτε τα αρχαία ερείπια που αναζητούσε .
«Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι εικόνες της λίμνης, έμεινα πραγματικά έκπληκτος που έβλεπα ολόκληρη την δομή μιας βυζαντινής εκκλησίας», δήλωσε ο Şahin στο Live Science .
«Έκανα έρευνες  στο Iznik [από το 2006] και δεν είχα ανακαλύψει μια τέτοια υπέροχη κατασκευή όπως αυτή», συνέχισε ο ίδιος.
Η κατεστραμμένη βυζαντινή εκκλησία βρίσκεται κάτω από περίπου 3 μέτρα νερού, περίπου 50 μέτρα απόσταση από την ακτή της λίμνης Iznik, κοντά στο δυτικό άκρο της Τουρκίας, περίπου 2 ώρες με το αυτοκίνητο από την  Κωνσταντινούπολη.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η εκκλησία βυζαντινού ρυθμού, γνωστή ως βασιλική, χτίστηκε στην ακτή της λίμνης γύρω στο 390 μ.Χ., όταν το Iznik ήταν γνωστό ως Νίκαια και η Κωνσταντινούπολη ήταν η ανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν τώρα ότι αυτή η εκκλησία μπορεί να κρύβει ένα άλλο θησαυρό από κάτω της, έναν αρχαίο ελληνικό ναό προς τιμή του Απόλλωνα .
Στο 740 μ.Χ., ένας σεισμός κατέστρεψε την εκκλησία, η οποία αργότερα βυθίστηκε κάτω από την επιφάνεια της λίμνης, αφήνοντας τα ερείπια βυθισμένα και ξεχασμένα μέχρι να ανακαλυφθούν, περισσότερο από 1.600 χρόνια αργότερα.
Ο αρχαιολόγος Şahin και ο επικεφαλής της νομαρχίας Alinur Aktaş ζήτησαν την ίδρυση του πρώτο υποθαλάσσιου αρχαιολογικού  μουσείου της Τουρκίας.
Ο Σαχίν και το προσωπικό από το Μουσείο Αρχαιολογίας του Ιζίκν πραγματοποιούν  υποβρύχιες ανασκαφές της βυζαντινής εκκλησίας από το 2015.
Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποιούν ειδικό εξοπλισμό  για να ανασκάψουν  το έδαφος  προς την ακτή, όπου μπορούν να κοσκινιστούν τα αντικείμενα.
Ο Σαχίν δήλωσε ότι τα σημαντικότερα ευρήματα περιλάμβαναν διάφορους ανθρώπινους τάφους κάτω από τον κύριο εγκάρσιο τοίχο της βασιλικής, γνωστό ως «βήμα» , αναφερόμενο σε μια ανυψωμένη πλατφόρμα που χρησιμοποίησε ο κλήρος.
Πολλά νομίσματα που βρέθηκαν σε αυτούς τους τάφους επίσης  χρονολογούνται από τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου (οι οποίοι κυβέρνησαν από το 364 έως το 392), ενώ η βασιλική χτίστηκε μετά το 390 π.Χ.
Ο Şahin πιστεύει ότι η εκκλησία  ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Νεόφυτο, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Νίκαια από τους Ρωμαίους το 303, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
Δέκα χρόνια αργότερα, το 313, ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Μέγας εξέδωσε το διάταγμα του Μεδιολάνου, καθιερώνοντας την ανεξιθρησκεία και την ανοχή στον Χριστιανισμό σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
Ο Νεόφυτος γιορτάστηκε ως ένας από τους πρώτους  χριστιανούς μάρτυρες της ορθοδοξίας.
Η ίδια η πόλη της Νίκαιας έγινε διάσημη σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο στο 325 π.X., όταν ο Κωνσταντίνος συγκάλεσε εκεί την πρώτη οικουμενική  σύνοδο  με την συμμετοχή όλων των εκκλησιαστικών ηγετών, καθορίζοντας τις βασικές αρχές  της  χριστιανικής θρησκείας.
Αλλά το μυστήριο των καταβυθισμένων ερειπίων στη λίμνη Iznik μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Ο Σαχίν δήλωσε ότι η εκκλησία  μπορεί να χτίστηκε πάνω σε έναν ειδωλολατρικό ναό του  Απόλλωνα. Τα αρχεία της Ρώμης ανέφεραν  ότι ο αυτοκράτορας Κομμοδος , ο οποίος κυβέρνησε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία από το 180 μ.Χ. μέχρι το 192, έχτισε ναό προς τιμή του  Απόλλωνα στη Νίκαια εκτός των οχυρώσεων της πόλης.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η χριστιανική εκκλησία χτίστηκε γύρω στο 390 μ.Χ. σε μια τοποθεσία που μπορεί να ήταν πάνω από τον αρχαίο ναό του  Απόλλωνα.
«Η ανεύρεση νομισμάτων και θραυσμάτων  που ανακαλύφθηκαν στο χώρο της εκκλησίας υποδεικνύουν μια ακόμη παλαιότερη δομή», δήλωσε ο Şahin.
«Θα μπορούσε αυτός ο παγανιστικός ναός να βρίσκεται κάτω από τα υπολείμματα της εκκλησίας;», αναρωτιέται ο Τούρκος αρχαιολόγος .
«Αν εγκριθούν τα σχέδια από την κυβέρνηση Ερντογάν για το υποθαλάσσιο μουσείο, η κατασκευή θα μπορούσε να ανοίξει  και φέτος για τους επισκέπτες αντί το 2019», είπε ο Şahin.
Τα κτίρια του μουσείου θα περιλαμβάνουν έναν πύργο 20 μέτρων , που θα επιτρέπει την προβολή των ερειπίων από την ακτή με  έναν διάδρομο πάνω από τη λίμνη, πάνω από την ίδια τη βυθισμένη περιοχή.
Το συγκρότημα του μουσείου θα περιλαμβάνει επίσης ένα καταδυτικό κλαμπ, ώστε οι τουρίστες να μπορούν να εξερευνούν τα βυθισμένα ερείπια, και ένα υποθαλάσσιο δωμάτιο με γυάλινα τείχη γύρω από τον  βυθισμένο ναό .
Ανακάλυψη που προκαλεί δέος: Βρήκαν Βυζαντινή εκκλησία σε λίμνη της Τουρκίας – Το «μυστικό» που κρύβεται από κάτω
Ανακάλυψη που προκαλεί δέος: Βρήκαν Βυζαντινή εκκλησία σε λίμνη της Τουρκίας – Το «μυστικό» που κρύβεται από κάτω
Ανακάλυψη που προκαλεί δέος: Βρήκαν Βυζαντινή εκκλησία σε λίμνη της Τουρκίας – Το «μυστικό» που κρύβεται από κάτω

 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: