Μέλι: Η θαυματοποιός τροφή του Ιπποκράτη
Μέλι: Η θαυματοποιός τροφή του Ιπποκράτη

Η υψηλή αποτελεσματικότητα του μελιού συνδυάζεται με…
την ασφαλή του χρήση, καθώς δεν εμφανίζει καμία από τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Ακολουθώντας τα βήματα του Ιπποκράτη που έδινε διάλυμα μελιού σε όσους υπέφεραν από το βήχα, το μέλι υπήρξε το αγαπημένο «γιατροσόφι» των γιαγιάδων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυώματος και κυρίως για την ανακούφιση από το βήχα.

Σήμερα οι αντιβηχικές ιδιότητές του επιβεβαιώνονται και επιστημονικά, καθώς έρευνα του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια σε 105 παιδιά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέλι αντιμετωπίζει το βήχα πολύ πιο αποτελεσματικά από τα φαρμακευτικά σκευάσματα.


Την ίδια στιγμή, η υψηλή αποτελεσματικότητα του μελιού συνδυάζεται με την ασφαλή του χρήση, καθώς δεν εμφανίζει καμία από τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Μέλι για τις πληγές
Για αιώνες το μέλι χρησιμοποιήθηκε ως αντισηπτικό στις πληγές και τα έλκη, βοηθώντας στην επούλωσή τους, και εξουδετερώνοντας τις μολύνσεις.

Τα σάκχαρα που περιέχει έχουν την ιδιότητα να απορροφούν υγρά από την πληγή στερώντας από τα μικρόβια το νερό που βοηθά στον πολλαπλασιασμό τους και αναστέλλοντας με τον τρόπο αυτό τη βακτηριακή ανάπτυξη.

Το μέλι περιέχει οξειδάση της γλυκόζης, ένα ένζυμο που συντελεί στην παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου και διαθέτει αντισηπτικές ιδιότητες.

Επιπλέον το χαμηλό pH του ενισχύει περαιτέρω την αντιμικροβιακή του δράση.

Ασπίδα στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Όμως, οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού δεν σταματούν εδώ, καθώς οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες πιστοποιούνται και από άλλες έρευνες, οι οποίες έδειξαν ότι είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση επικίνδυνων νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Πιο συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου η θεραπεία με μέλι μπόρεσε να αντιμετωπίσει τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus), ένα παθογόνο που συχνά εμφανίζεται ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Τις παραπάνω ωφέλιμες δράσεις έρχεται να πιστοποιήσει μία ακόμα έρευνα, αυτή τη φορά από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οποία το μέλι εμφανίζει αντιβακτηριακή δράση τόσο έναντι του Staphylococcus aureus, όσο και της Pseudomonas aeruginosa, ενός ακόμα νοσοκομειακού παθογόνου, το οποίο επιδεικνύει αξιοσημείωτη μικροβιακή αντοχή.

Εκτός από τις βακτηριακές λοιμώξεις, το μέλι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση του μύκητα Candida, των διαβητικών ελκών καθώς και των ελκών που προκαλούνται από τον έρπητα.

Όλα τα μέλια είναι ίδια; Ποιο μέλι να επιλέγω;
Η επιλογή του μελιού είναι σημαντικό να γίνεται σύμφωνα με την προέλευσή του, προκειμένου να δώσουμε στον οργανισμό μας όλα τα θρεπτικά συστατικά του.

Μία καλή επιλογή είναι το μέλι από εκλεκτές ποικιλίες της ελληνικής γης,  το οποίο υπερέχει σημαντικά σε γεύση, άρωμα και πυκνότητα από τα μέλια των άλλων χωρών. Αυτό συμβαίνει χάρη στο δυνατό ήλιο, στο έδαφος αλλά και στη μοναδικότητα της ελληνικής χλωρίδας.

Μόνο στην Ελλάδα μπορούμε να συναντήσουμε 1.300 ενδημικά φυτά, μία εξαιρετική ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων, που προσφέρουν μοναδική ποιότητα και γεύση στο μέλι.

Ακόμα, η μεταλλική συσκευασία είναι μια ασφαλής, ειδική συσκευασία που προστατεύει το μέλι από εξωτερικούς παράγοντες και διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Πώς μπορώ να εντάξω συστηματικά το μέλι στη διατροφή μου;
Αναζητάμε στα σούπερ μάρκετ την καινοτόμο συσκευασία smart pack. Έτσι, το μέλι γίνεται ένα διαθέσιμο τρόφιμο όπου και αν βρισκόμαστε.

Η αντιβακτηριδιακή δράση του μελιού και η θετική του συμβολή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνεται όταν το συνδυάσουμε με τρόφιμα όπως το γιαούρτι, η κανέλα και τα φρούτα.

Το αξιοθαύμαστο μέλι
Είναι λοιπόν αξιοθαύμαστο ότι μία τόσο νόστιμη, εύκολη στη χρήση, καθημερινή τροφή όπως το μέλι, προσφέρει και τόσες πολλές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες στον οργανισμό μας.
ΠΗΓΗ https://logodiatrofis.gr/

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: