Η Αίγυπτος για πρώτη φορά απείλησε την Τουρκία με χρήση στρατιωτικής βίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Η Αίγυπτος για πρώτη φορά απείλησε την Τουρκία με χρήση στρατιωτικής βίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Για πρώτη φορά η Αίγυπτος χρησιμοποίησε απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος προς  την Τουρκία, εάν η τελευταία προχωρήσει σε προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτό δήλωσε η πρέσβειρα της Αιγύπτου ατη Λευκωσία Μάι Τάχα Χαλίλ κατά τη διάρκεια συνεδρίου Κύπριων που ζουν στο εξωτερικό.
H Χαλίλ δήλωσε πως Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται κοντά σε διακρατική συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο.

Η Χαλίλ παράλληλα κατήγγειλε τις ενέργειες  της Τουρκίας στην Μεσόγειο, αναφέροντας πως στηρίζει τις έρευνες  των Ελληνοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ για να προσθέσει προειδοποιώντας την Άγκυρα στην περίπτωση που επιχειρήσει να παρεμβληθεί στην κυπριακή ΑΟΖ:
«Ελπίζουμε πως δεν θα φτάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε την στρατιωτική μας ισχύ. Σε αυτή την περίπτωση θα παράσχουμε κάθε είδους βοήθεια στην Κύπρο»,
Η Αίγυπτος για πρώτη φορά απείλησε την Τουρκία με χρήση στρατιωτικής βίας στην κυπριακή ΑΟΖ
Ο Ισραηλινός πρέσβης Σαμμί Ρεβέλ στη Λευκωσία ανέφερε πως υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους:  «Η Κύπρος έχει δικαίωμα στην έρευνα και χρήση των φυσικών της πόρων. Αυτό είναι απόλυτο» για να προσθέσει όμως με νόημα:  
«Ελπίζουμε να λύσουμε τα θέματα χωρίς στρατιωτικές επεμβάσεις».
Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Κάθλιν Ντόχερτι δήλωσε:
«Η  γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι και πλεονέκτημα και πρόβλημα»  για να διευκρινίσει  πως στο τέλος του έτους η αμερικανική εταιρία  Exxon Mobil θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Μεσόγειο.
Παράλληλα η Αμερικανίδα πρέσβης ανέφερε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι απαράδεκτη.
Ο Ηλίας Φωτόπουλος-πρέσβης της Ελλάδας ανέφερε πως: «Οι Ελληνοκύπριοι έχουν κάθε δικαίωμα στην Μεσόγειο», ενώ ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής Ίαν Γουίτινγκ,  εξέφρασε την ανησυχία του για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η Άγκυρα, με παράνομη NAVTEX, στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αμφισβητώντας την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
Αντι-NAVTEX εξέδωσε η Λευκωσία, επιλέγοντας, παράλληλα, να κρατήσει χαμηλούς τόνους με στραμμένη την προσοχή στις κινήσεις Γκουτέρες. Άμεση ήταν η απάντηση, ωστόσο, στις τουρκικές προκλήσεις.
Στην κυπριακή ΑΟΖ ανατολικά της Αγίας Νάπας και κοντά στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ στέλνει για έρευνες το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros η Τουρκία προκαλώντας προβληματισμό στην Λευκωσία, καθώς παράλληλα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την προαναγγελθείσα έναρξη τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία αιφνιδιαστικά την Παρασκευή εξέδωσε την Navtex 782/18 αναγγέλλοντας την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών ανατολικά της Αμμόχωστου από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, που θα συνοδεύεται από τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON για το διάστημα 27-30 Ιουλίου.
Οι συντεταγμένες που έδωσε η Τουρκία καλύπτουν την περιοχή όμως και εντός της κυπριακής ΑΟΖ η οποία είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς φθάνει μέχρι και ανατολικά της Αγίας Νάπας.
Το σημείο αυτό είναι πολύ κοντά στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο με πειρατικό τρόπο η Τουρκία είχε εμποδίσει την πρόσβαση στο ιταλικό γεωτρύπανο το οποίο επρόκειτο να κάνει την πρώτη γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλικής ΕΝΙ.
Στην περιοχή αυτή έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες σεισμικές έρευνες το Barbaros και εκτιμάται ότι είναι μια από τις περιοχές που θα επιλέξει η Τουρκία να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις εάν θελήσει τελικά να κλιμακώσει τις προκλήσεις προκειμένου να «βραχυκυκλώσει» τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επισημαίνεται ότι αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και συγχρόνως συνιστά ποινικό αδίκημα σύμφωνα με την νομοθεσία της Κύπρου.
Οι κυπριακές Αρχές με NAVTEX που εξέδωσαν (256/18) δηλώνουν ότι η τουρκική NAVTEX 782/18 εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αφορά παράνομες επιχειρήσεις στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Έχουμε ήδη μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα, ότι η στάση μας στο θέμα των γεωτρήσεων και των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες θα είναι διαφορετική»
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου και έπειτα από την ανανέωση της θητείας της UNFICYP που εκνεύρισε την τουρκική πλευρά, η Τουρκία περνά από τα λόγια στις πράξεις και συνεχίζει αδιάκοπα την πολιτική της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έχοντας από το απόγευμα της Παρασκευής εκδώσει νέα, τριήμερη, παράτυπη NAVTEX μέχρι και τις 30 Ιουλίου, δεσμεύοντας τεράστια θαλάσσια περιοχή από τα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο μέχρι και το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα για διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών, η Άγκυρα έδωσε «σήμα» στο «Μπαρμπαρός» να βγει και πάλι στο σεργιάνι.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και τα δύο συνοδευτικά του, Apollon Moon και Tanux 1, έπειτα από ολιγοήμερη παραμονή τους ανοικτά της τουρκικής πόλης Σαμάνταγκ, άρχισαν από νωρίς χθες βράδυ τον πλου τους προς Αμμόχωστο.
Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Λευκωσίας, με το Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης να προχωρά στην έκδοση anti NAVTEX.
Πρόδρομος Προδρόμου – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Παρακολουθούμε με προσοχή όλες τις κινήσεις και βεβαίως εκεί που χρειάζεται λαμβάνονται τα μέτρα εκείνα τα οποία δεν χρειάζεται να δημοσιοποιούμε».
«Έχουμε στραμμένη την προσοχή στην πρωτοβουλία του ΓΓ για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης της και με προσοχή και με σύνεση θα αποφύγουμε τους οποιουσδήποτε αντιπερισπασμούς».
Η κυβέρνηση επιλέγει πάντως να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, ενόψει των κινήσεων Γκουτέρες.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: