Βρέθηκε το αρχαιότερο φίδι του κόσμου
Βρέθηκε το αρχαιότερο φίδι του κόσμου

Επιστήμονες ανακάλυψαν μικροσκοπικά υπολείμματα ενός μωρού φιδιού 100 εκατομμυρίων ετών, καλά διατηρημένα μέσα σε ένα κομμάτι κεχριμπαριού από τη Μιανμάρ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο Science Advances.
Το νέο είδος που ονομάστηκε Xiaophis myanmarensis, πρέπει να υπήρχε στη μεσαία Κρητιδική περίοδο, πριν ο Τυρανόσαυρος Ρεξ υπάρξει στη Γη, καθιστώντας το λοιπόν το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα φιδιού και το πρώτο αυτής της περιόδου που ανακαλύφθηκε σε δασικό περιβάλλον.
Από το απολίθωμα, που έχει μήκος μόλις 5 εκατοστά, λείπει το κρανίο του, οπότε η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μικροσκόπια και ακτινογραφίες για να αναλύσει το μέγεθος, το σχήμα και τη διάταξη των οστών του.

Οι ερευνητές συνέκριναν τη δομή των οστών του με στοιχεία από μια υπάρχουσα βάση απολιθωμάτων φιδιών για να δουν πού θα μπορούσε να ταιριάζει εξελικτικά.
Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φίδια μπορεί να έχουν μετακινηθεί σε δασικά περιβάλλοντα από υποβρύχιες και παράκτιες περιοχές νωρίτερα από ότι πίστευαν μέχρι σήμερα και ότι ο μηχανισμός μέσω του οποίου τα φίδια αναπτύσσουν τα σπονδυλικά τους κόκαλα έχει αλλάξει πολύ λίγα στα τελευταία εκατομμύρια χρόνια.
Επειδή το απολίθωμα είναι παλιό και περιέχει ένα μωρό φιδιού, οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύτιμο στη έρευνά τους για το πώς ωρίμαζαν τα αρχαία έμβρυα φιδιού.
Ειδικότερα, η ανάπτυξη των αρθρώσεων που συνδέουν τις σπονδυλικές στήλες τους και το κλείσιμο του σωλήνα που θα εξελίσσεται σε νωτιαίο μυελό ήταν από τα τελευταία που συνέβησαν αναπτυξιακά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγούμενα απολιθωμένα φίδια είχαν βρεθεί μόνο μέσα ή γύρω από νερό, αλλά το νέο απολίθωμα υποδηλώνει ότι στα φίδια επίσης άρεσαν να ζουν στα δάση, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου αριθμού προϊστορικών οικοσυστημάτων.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: