Ένας Γάλλος αεροπόρος, που έτυχε να περάσει δυο φορές με το αεροπλάνο του επάνω από τη νότια Μικρά Ασία, παρατήρησε ένα αξιοπερίεργο και μοναδικό φαινόμενο.
Η μέση της οροσειράς του Ταύρου, όταν τη βλέπει κανείς από ψηλά, παρουσιάζει το θέαμα ενός πραγματικά κολοσσιαίου ανθρώπου, ύψους 8 ολόκληρων χιλιομέτρων. Το φαινόμενο αυτό κανείς δεν το είχε παρατηρήσει έως τότε, αφού έπρεπε να ανέβει σε ύψος τουλάχιστον δύο χιλιάδων μέτρων.
Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, που το περίεργο φυσικό άγαλμα έμεινε άγνωστο επί τόσους αιώνες.
Εν τούτοις, φαίνεται ότι στην αρχαιότητα είχε βρεθεί κάποιος που το είχε παρατηρήσει και είχε εντυπωσιαστεί από αυτό. Ως γνωστόν, ένας γλύπτης είχε παρουσιαστεί μπροστά στον Μέγα Αλέξανδρο και του έκανε μια παράξενη πρόταση: να σκαλίσει ένα τεράστιο άγαλμα του Μακεδόνα Στρατηλάτη πάνω σ’ ένα ολόκληρο βουνό. Υποστήριζε, δε, ότι το έργο του θα ήταν τόσο γιγάντιο, ώστε μπροστά του θα ωχριούσαν τα άλλα θαύματα της ανθρώπινης τέχνης, όπως οι Πυραμίδες της Αιγύπτου, η Σφίγγα και ο Κολοσσός της Ρόδου.
Ο γλύπτης βεβαίωνε ότι το άγαλμά του θα ήταν αντάξιο του τρανού κατακτητή και ανάλογο των άθλων του. Με το ένα χέρι του θα βαστούσε μια πόλη, με το άλλο χέρι θα κρατούσε ένα δάσος και θα είχε στο κεφάλι του δυο λίμνες. Καθόλου απίθανο, λοιπόν, ο εν λόγω γλύπτης να είχε δει τον Βουνάνθρωπο του Ταύρου, καθώς έτσι ακριβώς ήταν καμωμένο.
Σύμφωνα με τον Γάλλο αεροπόρο, το ένα χέρι του Βουνάνθρωπου στην οροσειρά του Ταύρου, στην Τουρκία, απλωνόταν μέχρι μια μικρή, αρχαία κωμόπολη, που βρισκόταν στους πρόποδές του, ενώ το άλλο του χέρι ακουμπούσε τις παρυφές ενός πυκνού δάσους. Επίσης, στον λόφο, που αποτελούσε το κεφάλι του κολοσσιαίου αγάλματος, βρίσκονταν δυο λίμνες, η μία με γαλανά νερά και η άλλη, με σκουρόχρωμα.
Εννοείται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αρνήθηκε την πρότασή του, επειδή τον θεώρησε υπερφίαλο, ματαιόδοξο και τρελό. Ίσως, πάλι, να μην ήταν τίποτα από αυτά και απλούστατα, να γνώριζε το αλλόκοτο μυστικό των κορυφογραμμών του Ταύρου.
Η είδηση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΜΠΟΥΚΕΤΟ”, στις 01/09/1927…
Ο βουνάνθρωπος