Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει, τι πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη σαρκοφάγος από γρανίτη, που βρέθηκε ποτέ στην Αλεξάνδρεια, με μήκος περίπου 9 πόδια.
Η τεράστια πέτρινη κασετίνα ήταν θαμμένη περισσότερο από 16 πόδια κάτω από την επιφάνεια, παράλληλα με ένα τεράστιο κεφάλι αλάβαστρο – πιθανότατα ανήκε στον άνδρα που κατείχε τον τάφο.
Οι ειδικοί λένε ότι το αρχαίο φέρετρο παρέμεινε άθικτο από την ταφή του, πριν από χιλιάδες χρόνια κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο.
Ερευνητές που εργάζονται στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων ανακάλυψαν τον αρχαίο τάφο, κατά τη διάρκεια ανασκαφής, στην περιοχή Sidi Gaber,της Αλεξάνδρειας.
Η ομάδα επιθεωρούσε τη γη ενός κατοίκου μπροστά από τις εκσκαφές ,που σχεδιάστηκαν για την ίδρυση του κτιρίου του, στην οδό Al-Karmili, όταν έπεσαν στην αξιοθαύμαστη ταφή των Πτολεμαίων, βάθους 5 μέτρων.
Η περίοδος των Πτολεμαίων διήρκεσε περίπου 300 χρόνια, από το 332 έως το 30 π.Χ., κάνοντας την συγκεκριμένη περιοχή ηλικίας άνω των 2.000 ετών.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που έκαναν την εκσκαφή, η σαρκοφάγος από μαύρο γρανίτη έχει ύψος 185 εκατοστά, μήκος 265 εκατοστά και πλάτος 165 εκατοστά.
Ένα στρώμα κονιάματος που εντοπίστηκε ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα του πέτρινου φέρετρου δείχνει ότι δεν έχει ανοιχτεί από τότε που σφραγίστηκε, λέει ο Δρ. Ayman Ashmawy, επικεφαλής του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων.
Όμως, όποιος είναι θαμμένος μέσα – και η ταυτότητα του ανθρώπου στο σκάλισμα αλάβαστρο – παραμένει μυστήριο.
Τον Μάιο, το Υπουργείο Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός ακόμα Πτολεμα’ι’κού ευρήματος.
Η ομάδα αποκάλυψε τα ερείπια ενός τεράστιου ρωμαϊκού λουτρού στον αρχαιολογικό χώρο San El-Hagar.
Παράλληλα με τη δομή των κόκκινων τούβλων, μήκους 52 ποδιών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης κεραμικά αγγεία, αγάλματα από τερακότα, χάλκινα εργαλεία, ένα κομμάτι χαραγμένη πέτρα και ένα άγαλμα ενός κριού.
Το πιο αξιοσημείωτο τεχνούργημα, ωστόσο, είναι από τα μικρότερα.
Ένα χρυσό νόμισμα που απεικονίζει το πρόσωπο του βασιλιά Πτολεμαίου Γ ‘, κυβερνήτη του 3ου αιώνα π.Χ. που λέγεται ότι ήταν πρόγονος της Κλεοπάτρας, ανακαλύφθηκε επίσης στο χώρο.
Σύμφωνα με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων, το νόμισμα έγινε κατά τη βασιλεία του βασιλιά Πτολεμαίου Δ ‘, στη μνήμη του πατέρα του.
Έχει διάμετρο 2,6 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 28 γραμμάρια. Στην πλευρά απέναντι από το πορτραίτο, χαρακτήρισαν γράμματα που μεταφράζονταν στο «Land of Prosperity», μαζί με το όνομα του βασιλιά.
Το τεράστιο κτίριο από κόκκινο τούβλο ήταν πιθανό μέρος ενός λουτρού ελληνορωμαϊκής εποχής, λέει ο Δρ. Ayman Ashmawy, επικεφαλής των Αρχαίων Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων.
Έχει μήκος περίπου 16 μέτρα και πλάτος 3,5 μέτρα.
Καθώς οι εργασίες συνεχίζονται στον αρχαιολογικό χώρο, οι ερευνητές ελπίζουν να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για το κτίριο και τη λειτουργία του εδώ και πολλούς αιώνες.
Οι ανασκαφές τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλύψει αμέτρητα αξιοθαύμαστα αντικείμενα από την αρχαία Αίγυπτο, τα οποία η χώρα ελπίζει ότι θα ωθήσει τον τουρισμό στην περιοχή.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ DAILY MAIL : Corfiatiko.blogspot.com
Το Μυστήριο του μεγαλύτερου φέρετρου της Αλεξάνδρειας: Σαρκοφάγος από γρανίτη μήκους 9 ποδιών και ηλικίας πάνω από 2.000 ετών