Φεγγαρόπετρα
Φεγγαρόπετρα

Φεγγαρόπετρα ή Σεληνόλιθος (Moonstone)

Βότσαλα Φεγγαρόπετρας!!
  • Ομάδα : Πυριτικά
  • Κρυσταλλικό Σύστημα : Μονοκλινές
  • Χημικός Τύπος : KAISi3O8
  • Σκληρότητα : 6 – 6, 5
  • Ειδικό Βάρος : 2,5 – 2,7
  • Σχισμός :  Τέλειος
  • Θραυσμός : Κογχώδης έως ανώμαλος
  • Χρώμα :  Άχρωμος  (αλλοχρωματικός)
  • Γραμμή Σκόνης : Λευκή
  • Λάμψη : Υαλώδης
  • Φωταύγεια ( Φθορισμός) : Δεν Παρουσιάζει

Τα καλύτερα δείγματα αυτού του ημιπολύτιμου λίθου, της Φεγγαρόπετρας ή Σεληνόλιθου, έχουν μια εκπληκτική γαλάζια ή λευκή λάμψη που θύμιζε στους αρχαίους λαούς τη λάμψη της Σελήνης. Η φεγγαρόπετρα είναι το λαϊκό και μη επιστημονικό όνομα για τα ιριδίζοντα δείγματα του ανοιχτού μπλε ορθόκλαστου άστριου. Τα μεγάλα δείγματα που προσφέρονται για επεξεργασία είναι σπάνια: αυτό αυξάνει την αξία τους αλλά περιορίζει τις πρακτικές χρήσεις του πετραδιού ως διακοσμητικού στοιχείου. Το διαγνωστικό χαρακτηριστικό όλων των Σεληνόλιθων είναι η λάμψη τους.
Αν και όλες οι φεγγαρόπετρες χαρακτηρίζονται από την διακριτική λάμψη τους, η ακριβής φύση αυτής της λάμψης παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία από δείγμα σε δείγμα. Η εμφάνιση μερικών δειγμάτων θυμίζει τον οπάλιο : αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως οπαλισμός. Άλλες φεγγαρόπετρες εμφανίζουν ένα παιχνίδισμα όλων των χρωμάτων του φάσματος : αυτό ονομάζεται ιριδισμός, ονομασία που προέρχεται από την Ίριδα, τη θεά του ουράνιου τόξου των αρχαίων Ελλήνων. Οι πιο σπάνιες φεγγαρόπετρες εμφανίζουν μια ασυνήθιστη μεταλλική λάμψη, γνωστή ως μαρμαιρισμός. Αυτά τα φαινόμενα προκαλούνται από την αντανάκλαση του φωτός μέσα στην εσωτερική δομή της φεγγαρόπετρας, η οποία περιέχει διαδοχικά στρώματα αλβίτη προκαλούν ένα εξαιρετικά ελκυστικό μπλε χρωματισμό, ενώ παχύτερα στρώματα προκαλούν ένα λευκό φαινόμενο μαρμαιρισμού.
Η κοπή

Φεγγαρόπετρα

Σφαίρα Φεγγαρόπετρας!!

Συνήθως η φεγγαρόπετρα είναι ραγισμένη  και σπάνια απαντάται σε κοιτάσματα κατάλληλα για να διαμορφωθούν σε κοσμήματα. Τα δείγματα με ποιότητα πετραδιού μπορούν να κοπούν σε λεία, θολωτά καμποσόν ή να διαμορφωθούν σε καρφίτσες με ανάγλυφα σχέδια, τα γνωστά καμέα. Όταν η φεγγαρόπετρα κόβεται σε έδρες κόβεται συνήθως σε κοπή μπριγιάν.
Ιστορία
Η φεγγαρόπετρα  ήταν γνωστή από τους αρχαίους χρόνους και ιδιαίτερα δημοφιλής στους αρχαίους λάτρεις της σελήνης. Καθώς, όμως δεν καθορίζεται αυστηρά ως ιδιαίτερο είδος πετραδιού, ως φεγγαρόπετρα μπορεί να περιγραφεί κάθε ορυκτολογικό υλικό που έχει τις ακόλουθες βασικές οπτικές ιδιότητες: μπλε χρώμα και/ήένα χαρακτηριστικό παιχνίδισμα του φωτός στην επιφάνεια του. Επιπλέον, μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι αυτό που οι πρώτοι πολιτισμοί ονόμαζαν φεγγαρόπετρα ή ήταν προφανώς φεγγαρόπετρα ή ήταν διαφανής ποικιλία της γύψου.
Διαφορετικό Όνομα
Η φεγγαρόπετρα ή Σεληνόλιθος λέγεται μερικές φορές ως Αδουλάριος, ονομασία που προήλθε από τα όρη Άντουλα στον Άγιο Γοτθάρδο της Ελβετίας.
Χαρακτηριστικά Φεγγαρόπετρας

Φεγγαρόπετρα

Πολύτιμη ποικιλία Φεγγαρόπετρας!

Η φεγγαρόπετρα είναι μέλος της ομάδας των πυριτικών ορυκτών και πετραδιών. Όπως το ορθόκλαστο (άστριος), του οποίου είναι μια ιδιαίτερα γυαλιστερή μορφή, αποτελείται από τα μέταλλα πυρίτιο και οξυγόνο. Οι κρύσταλλοι της φεγγαρόπετρας ανήκουν στο μονοκλινές σύστημα συμμετρίας, στο οποίο κανένα ζεύγος εδρών δεν έχει το ίδιο μήκος, πλάτος, ή ύψος με κάποιο άλλο. Οι μεγάλοι κρύσταλλοι που θα μπορούσαν να τους κατεργαστούν σπάζουν. Η φεγγαρόπετρα εμφανίζεται συνήθως σε συσσωματώματα (συμπαγείς σχηματισμούς) μικροκρυστάλλων : πολλοί από αυτούς συμφύονται μεταξύ τους στο γνωστό φαινόμενο της διδυμίας.
Αν χτυπήσουμε την φεγγαρόπετρα με σφυρί ή την υποβάλλουμε σε πίεση, θα σπάσει κατά μήκος των ασθενέστερων επιπέδων του : με επιστημονικούς όρους, λέμε ότι έχει τέλειο σχισμό. Η φεγγαρόπετρα κατέχει το 6 -6,5 στην κλίμακα Μος για τη σκληρότητα : μια χαλύβδινη λεπίδα του αφήνει ένα ελάχιστο ίχνος, αλλά την χαράζει εύκολα η λίμα. η φεγγαρόπετρα χαράζει με ευκολία το γυαλί.
Προέλευση Φεγγαρόπετρας

Φεγγαρόπετρα

Πολύτιμη ποικιλία Φεγγαρόπετρας σε καμπουσόν!!

Όπως όλες οι μορφές ορθόκλαστου , η φεγγαρόπετρα μπορεί να βρεθεί και στους τρεις τύπους πετρωμάτων  : σε εκείνα που δημιουργήθηκαν αρχικά με ηφαιστειακή δραστηριότητα βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης (εκρηξιγενή πετρώματα), σε εκείνα που έχουν αλλοιωθεί από τη θερμότητα και την πίεση (μεταμορφωμένα πετρώματα), και στα χαλίκια με πετράδια , τα οποία μεταφέρθηκαν από την προηγούμενη θέση τους και επανατοποθετήθηκαν αλλού (ιζιματογενή πετρώματα).
Τα πιο σημαντικά κοιτάσματα φεγγαρόπετρας βρίσκονται στα χαλίκια και στους εκρηξιγενείς πηγματίτες του Διαμερίσματος Νταμπάρα της Σρι Λάνκα, απ’ όπου προέρχονται όλα σχεδόν τα εμπορεύσιμα δείγματα. Ανάμεσα στις χώρες που παράγουν φεγγαρόπετρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία, η Ιταλία, η Μαδαγασκάρη, το Μεξικό, το Μιανμάρ, η Ελβετία, η Τανζανία και οι ΗΠΑ.
Ενεργειακές Ιδιότητες Φεγγαρόπετρας
Προσελκύει τον έρωτα αν ποτιστεί με τις ενέργειες της Σελήνης όταν είναι στη γέμιση της. Φέρνει καλή τύχη, ηρεμία, εξισορροπεί και βελτιώνει τη συναισθηματική νοημοσύνη, τονώνει την αντίληψη και καθαρίζει το μυαλό από τη σύγχυση. Προστατεύει τα ταξίδια κυρίως στη θάλασσα και τις κακοτοπιές.
Είναι προστατευτική για τις γυναίκες και τη φύση. Ηρεμεί τα παιδιά. Φυλαχτό για τα νεογέννητα που τα βοηθά να αφήσουν πίσω τους το σοκ του τοκετού. Αυξάνει την ψυχική δεκτικότητα του ατόμου, ώστε να μπορέσει να διακρίνει ευκολότερα τα μονοπάτια του μέλλοντος. Ελευθερώνει καλύτερα την ενέργειά του κατά τις φάσεις του φεγγαριού.
Βοηθά τους αγρότες να πετύχουν καλύτερη σοδειά αν κρεμαστεί στα κλαδιά ενός δέντρου.
Αυξάνει την ψυχική δεκτικότητα του ατόμου, ώστε να μπορέσει να διακρίνει ευκολότερα τα μονοπάτια του μέλλοντος. Ενισχύει τις προφητικές και παραψυχολογικές δυνάμεις που τυχόν κρύβονται μέσα σας. Καθιστά το άτομο δεκτικό προς τις γυναικείες ιδιότητες-αρετές, ευαισθησία, διαίσθηση, μαντική ικανότητα.  Ελευθερώνει καλύτερα την ενέργειά του κατά τις φάσεις του φεγγαριού. Χαρίζει πνευματικές εμπειρίες και μας βοηθά να κατανοήσουμε τους κύκλους της ζωής. Λέγεται πως αν τη βάλει κάποιος κάτω από τη γλώσσα του, θυμάται μόνο αυτά που πρέπει να κάνει και ξεχνά όσα θα ήθελε να κάνει αν αυτά θα του έβγαιναν σε κακό.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: