Σε γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα προχωρήσει η γαλλική Total – Η Άγκυρα απειλεί
Σε γεώτρηση στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα προχωρήσει η γαλλική Total – Η Άγκυρα απειλεί

Όπως ανακοινώθηκε χθες μετά από συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με υψηλόβαθμα στελέχη της TOTAL στο Παρίσι, σύντομα η γαλλική εταιρία αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ αλλά αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ήταν οι δηλώσεις από Κομισιόν για την σημασία των κοιτασμάτων της Α.Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ
Σημειώνεται ότι για το οικόπεδο 6 η Άγκυρα έχει απειλήσει με casus belli.
H Toυρκία κατέθεσε κείμενο στον ΟΗΕ στις 12 Απρίλιου 2017, μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φ. Σινιρίογλου.
Με το έγγραφο (Α/71/875-S/2017/321) η Άγκυρα δεν επαναφέρει απλώς την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά διατυπώνει ρητή διεκδίκηση επί του Οικοπέδου 6, ως μέρος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία, απλώς συνεχίζει την παράνομη, βάσει της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (UNCLOS), θέση της ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας.«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ως τρόπο ενίσχυσης της ενεργειακής της ασφάλειας», δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «New Europe» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτροπός Ενέργειας της Ένωση Μάροs Σέφκοβιτ,ς ο οποίος είπε πως είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πει πόσα χρήματα θα διαθέσει η Κομισιόν για την κατασκευής του αγωγού Ισραήλ-Κύπρου-Ισραήλ , East Med, αναφέρει ο κυπριακός τύπος.
«Στη συνέχεια, φυσικά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε και πόσο εύκολα διαθέσιμο θα είναι το αέριο από αυτά τα νέα οικόπεδα αερίου και κατά πόσο θα χρειαστεί περισσότερο.
Το φυσικό αέριο θα αξιοποιηθεί για την περιοχή ή για την Ευρώπη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει προσδιορίσει την ενεργειακή ένωση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (αγωγό East Med) ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).
«Από αυτή την άποψη, το θεωρούμε ένα πολύ σημαντικό έργο διαφοροποίησης των πηγών που θα έχουμε, και αν μπορώ να πω, μια πηγή που ανήκει στην Ευρώπη στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα μας βοηθήσει σε ένα νέο ενεργειακό διάδρομο.
Ταυτόχρονα, το έργο αυτό θα επέφερε μεγάλο κόστος, επομένως θα πρέπει να αναζητήσουμε μεγάλο ενδιαφέρον και ισχυρή υποστήριξη από την επιχειρηματική κοινότητα, διότι δεν νομίζω ότι θα ήταν δυνατή η χρηματοδότησή του μόνο από το πρόγραμμα ‘’Συνδέοντας την Ευρώπη’’ ή από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, επειδή η αξιολόγηση του κόστους ήταν μεταξύ 5 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι σχεδόν ολόκληρος ο προϋπολογισμός για ολόκληρο το πρόγραμμα (Συνδέοντας την Ευρώπη) », είπε ο ίδιος .
«Αρχικά πιστεύουμε ότι πρέπει πραγματικά να εκτιμήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες του νέου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι αυτό που ακούω από την περιοχή είναι ότι θα μπορούσε να γίνει μια νέα Νορβηγία που θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη στην περιοχή.
Πραγματικά οι παράκτιες χώρες ζουν σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά και θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες αυτού του φυσικού πλούτου για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και να βρουν νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσουν τη συνεργασία στην περιοχή που υποφέρει από τις τραγωδίες του πολέμου. Αυτό θα ήταν εξαιρετικό», δήλωσε ο Σέφκοβιτς.
Την ίδια στιγμή στο τεμάχιο 6 θα δραστηριοποιηθεί σύντομα η εταιρεία TOTAL μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας TOTAL κ. Patrick Pouyanne και τον Αντιπρόεδρο του τμήματος Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της TOTAL κ. Elias Kassis.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφθασε χθες στη γαλλική πρωτεύουσα για επίσκεψη εργασίας, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ χθες συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή της TOTAL Patrick Pouyanne και τον Αντιπρόεδρο του τμήματος Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Elias Kassis.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι δραστηριότητες της εταιρείας στην Κύπρο, ως αποτέλεσμα της πρόσφατης γεώτρησης που έγινε, καθώς και οι μελλοντικοί σχεδιασμοί της εταιρείας σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ.
«Όπως ο ίδιος ο επικεφαλής της εταιρείας είπε, πολύ σύντομα θα προχωρήσουν με το σχεδιασμό τους στο οικόπεδο 6. Είναι μια θετική εξέλιξη. Είναι θετικό το γεγονός ότι η εταιρεία βλέπει ότι υπάρχουν οι προοπτικές και είναι ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης για την κυπριακή ΑΟΖ» πρόσθεσε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι από τη συζήτηση που έγινε με τον επικεφαλής της TOTAL προκύπτει επίσης ότι το θέμα της ενέργειας αναμένεται να είναι ανάμεσα στα κυρίαρχα θέματα που θα συζητηθούν στην σημερινή συνάντηση μεταξύ του Κύπριου Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γάλλου ομολόγου του.
Από την πλευρά του ο κ. Pouyanne δήλωσε ότι συναντάται με τον Κύπριο Πρόεδρο για δεύτερη φορά, προσθέτοντας ότι συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ της εταιρείας και της Κύπρου, καθώς και για τη γεώτρηση που διενήργησαν το καλοκαίρι.
Υπογράμμισε ότι η TOTAL θα προχωρήσει σύντομα σε ένα νέο εγχείρημα στο τεμάχιο 6 εκφράζοντας την ευχή «να προβούν σε καλές ανακαλύψει προς όφελος της Κύπρου στο εγγύς μέλλον».
ΠΗΓΗ pronews

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: