Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τα οστά 15 Ελλήνων καταδρομέων
Στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας τα οστά 15 Ελλήνων καταδρομέων

Τα οστά 15 καταδρομέων από την Ελλάδα που σκοτώθηκαν στη Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 ενταφιάστηκαν σήμερα στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία καθώς δεν έγινε κατορθωτή η ταυτοποίηση τους.
Πρόκειται για καταδρομείς που επέβαιναν στο αεροσκάφος Noratlas το οποίο καταρρίφθηκε στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πυρά. Από τη κατάρριψη είχε σωθεί μόνο ένας καταδρομέας ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα. Τα οστά τοποθετήθηκαν σε τρία οστεοφυλάκια, σκεπασμένα με την ελληνική και την κυπριακή σημαία και ενταφιάστηκαν σε δύο ορύγματα, στη κορυφή του μνημείου.
Η εκταφή των 15 σορών που είχαν σκεπαστεί μαζί με τα συντρίμμια του αεροσκάφους, τον Ιούλιο του 1974, ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 και τα οστά παραδόθηκαν μετά τις απαραίτητες επιστημονικές εξετάσεις στις οικογένειές τους.

Μιλώντας μετά το πέρας της τελετής, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου είπε ότι στη διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν μπορούσε να γίνει ταυτοποίηση όλων των οστών που ανευρέθηκαν, ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών σε μέγεθος. Αυτά, συνέχισε, βρίσκονται στα τρία κιβώτια και μετά από επιθυμία των οικογενειών των ηρώων τάφηκαν στη Κύπρο.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, απομένει η ταυτοποίηση τριών ακόμη νεκρών του Noratlas. «Ευχόμαστε σύντομα να έχουμε τις απαντήσεις για να ενημερώσουμε τις οικογένειές τους» είπε ο κ. Φωτίου.
Είπε ακόμη ότι στον ίδιο χώρο βρίσκονται ακόμα εννέα ομαδικοί τάφοι που περιλαμβάνουν μικρά, μη ταυτοποιηθέντα οστά αγνοουμένων, τα οποία εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους. Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου πρόκειται για άτομα που, είτε έπεσαν στο πεδίο των μαχών, είτε εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στη συνέχεια, μετά τη σύλληψη και την αιχμαλωσία τους και η ταυτότητά τους παρέμεινε για δεκαετίες άγνωστη, λόγω της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί.
Σε δηλώσεις του, εξάλλου, ο κ. Φωτίου είπε ότι πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι επιστημονικές διαδικασίες αναφορικά με την πρόσφατη εκταφή των πεσόντων της ακταιωρού «Φαέθων» που βυθίστηκε το 1964 από τη τουρκική αεροπορία.
Ανέφερε εξάλλου ότι οι διαδικασίες στο σημείο εκταφής ολοκληρώνονται, ενώ εναπόκειται στους συγγενείς να αποφασίσουν αν οι οικείοι τους θα παραμείνουν θαμμένοι στη Λευκωσία ή αν θα επαναπατριστούν τα οστά για να ταφούν στην Ελλάδα.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: