Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε… κινεζικό φορτηγό για την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου
Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε... κινεζικό φορτηγό για την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου

Η φωτογραφία που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters προκαλεί ερωτηματικά για το ρόλο της Κίνας, την ώρα που το ασιατικό κράτος καλεί από κοινού με τη Ρωσία τον Κιμ Γιονγκ Ουν να «σταματήσει τις δοκιμές»

Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση του πρώτου διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και τους κομπασμούς του Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι πλέον «μπορεί να χτυπήσει παντού στον κόσμο», μία φωτογραφία που δημοσιεύει το Reuters με πηγή το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας προκαλεί αντιδράσεις και αναδεικνύει μια άλλη πτυχή του «προβλήματος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η φωτογραφία δείχνει τον επίμαχο πύραυλο Hwasong-14 να μεταφέρεται από ένα τεράστιο φορτηγό, το οποίο είναι κινεζικής προέλευσης και πιστεύεται ότι πωλήθηκε από την Κίνα στη Βόρεια Κορέα «για μεταφορά ξυλείας». Το όχημα είναι βαμμένο με χρώματα παραλλαγής και έχει υποβληθεί σε τροποποιήσεις για τη νέα του χρήση, ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατέφθασε στην Βόρεια Κορέα από την Κίνα αγορασμένο νόμιμα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Η χρήση ενός κινεζικού οχήματος με αυτόν τον τρόπο καταδεικνύει τις προκλήσεις που ενέχει η επιβολή κυρώσεων στο απολυταρχικό ασιατικό κράτος. Επιπλέον, δημιουργεί ερωτηματικά για τον ρόλο της Κίνας, παρά το γεγονός ότι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας κάλεσε σήμερα τον Κιμ Γιονγκ Ουν από κοινού με τη Ρωσία να «σταματήσει τις δοκιμές πυραύλων».

Από το 2006, ο ΟΗΕ έχει απαγορεύσει την πώληση και αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, οι έλεγχοι συχνά είναι ανεπαρκείς και δεν μπορούν να ανιχνεύσουν έγκαιρα και να εμποδίσουν την πώληση εξοπλισμού «διπλής χρήσης», όπως τα εν λόγω φορτηγά.

Σύμφωνα με το Reuters, αυτή είναι η πρώτη φορά που το κινεζικό φορτηγό εμφανίζεται να χρησιμοποιείται ενεργά σε αποστολή εκτόξευσης πυραύλου. Το 2013 και το 2014, ωστόσο, το ίδιο όχημα είχε εμφανιστεί σε στρατιωτικές παρελάσεις να μεταφέρει μοντέλα βαλλιστικών πυραύλων (ακόμα υπό ανάπτυξη) πράγμα που σημαίνει ότι είχε υποβληθεί ήδη σε μετατροπές για την αλλαγή χρήσης του.

Την υπόθεση περιπλέκει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η εταιρεία παραγωγής του φορτηγού ξυλείας, Hubei Sanjiang Space Wanshan Special Vehicle Company, είναι θυγατρική της κρατικής China Aerospace Science and Industry Corp, η οποία κατασκευάζει διάφορα είδη πυραύλων για την κινεζική κυβέρνηση.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, δέχεται ολοένα και αυξανόμενες πιέσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τηρήσει πιο αποφασιστική στάση απέναντι στο κράτος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι προσπάθειες της Κίνας να περιορίσουν τις πυρηνικές βλέψεις του εταίρου της έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς και ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε... κινεζικό φορτηγό για την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου

Η κοινή πρόταση Μόσχας – Πεκίνου για την επίλυση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο

 Ρωσία και Κίνα, κοινοποίησαν σήμερα στη Μόσχα την κοινή τους πρόταση για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Με την πρόταση τους, που διατυπώνεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, η οποία δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες των δύο υπουργείων, προτρέπουν την Βόρεια Κορέα, με “εκούσια πολιτική απόφαση” να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να απόσχουν από την διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων ευρείας κλίμακας.

Παράλληλα Ρωσία και Κίνα, καλούν τις εμπλεκόμενες πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ τους, να ορίσουν τις γενικές αρχές που θα διέπουν τις σχέσεις τους, αποκλείοντας τη χρήση ισχύος και τον πόλεμο για την επίλυση της διένεξης, επιλέγοντας την ειρηνική συνύπαρξη και καταβάλλοντας προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου με στόχο την διευθέτηση όλων των ζητημάτων, περιλαμβανομένου και του πυρηνικού ζητήματος. Ρωσία και Κίνα καλούν επίσης την διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία τους αυτή, που “ανοίγει έναν πραγματικό δρόμο για την διευθέτηση των προβλημάτων που υπάρχουν στην Κορεατική Χερσόνησο”, όπως επισημαίνεται στην κοινή ανακοίνωση. Παράλληλα απεύθυναν έκκληση προς την Βόρειο Κορέα να τηρεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Βόρεια Κορέα σήμερα, μέσω της οποίας κοινοποίησε ότι εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο, θεωρώντας την ανακοίνωση αυτή απαράδεκτη, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούν την Βόρεια Κορέα να μην παραβιάζει τις θέσεις των αναφερθέντων ψηφισμάτων.

Σύμφωνα με το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης, η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν ότι η εγκατάσταση στην Βορειοανατολική Ασία, συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας THAAD συνιστά σοβαρό πλήγμα στα συμφέροντα που σχετίζονται με την στρατηγική ασφάλεια των περιφερειακών χωρών, περιλαμβανομένων της Ρωσίας και την Κίνας, και δεν συμβάλλουν στο να επιτευχθεί η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, όπως και να στο να διασφαλισθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή.

Κιμ Γιονγκ Ουν: Τώρα πια μπορούμε να χτυπήσουμε παντού στον κόσμο

Παγκόσμια ανησυχία ξανά για τις κινήσεις της Βόρειας Κορέας, η οποία νωρίτερα σήμερα προχώρησε στη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου, που έπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας. Λίγες ώρες αργότερα, η Βόρεια Κορέα προέβη σε επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν, που διεμήνυσε πως έχει πλέον τη δυνατότητα να χτυπήσει παντού στον κόσμο. «Ο πύραυλος ήταν διηπειρωτικός βαλλιστικός (ICBM)» είπε η παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης. Σημειώνεται ότι, αν και η Β. Κορέα έχει στο παρελθόν εκτοξεύσεις πυραύλους, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιεί διηπειρωτικό πύραυλο στις δοκιμές της.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο πύραυλος έφτασε το ύψος των 2.802 χλμ. και έπληξε τον στόχο του έπειτα από 39 λεπτά, αφού διήνυσε απόσταση 933 χιλιομέτρων.
Ο πύραυλος κατέληξε στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας. Εκτοξεύθηκε από μια περιοχή στο δυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας, ο πύραυλος που εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα, «ξεπέρασε ουσιαστικά» το ύψος των 2.500 χιλιομέτρων και κάλυψε απόσταση πτήσης 930 χιλιομέτρων πριν από την πτώση του.

Η εκτόξευση προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Ιαπωνίας, ενώ χαρακτηρίστηκε από το Τόκιο, ως μια ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Η εκτόξευση έγινε μετά την συνομιλία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε για το ζήτημα των προγραμμάτων της Πιονγκγιάνγκ με σκοπό την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων. Σήμερα επηρεάστηκε και το ιαπωνικό χρηματιστήριο που έκλεισε με πτώση 0,12%. Συγκεκριμένα, το χρηματιστήριο του Τόκιο, παρότι είχε ανοίξει με νέα άνοδο λόγω της υποχώρησης του γεν, επηρεάστηκε τελικά από τη νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,12%, με απώλειες 23,45 μονάδων, για να κλείσει στις 20.032,35 μονάδες.

Πώς αντέδρασε ο Τραμπ

«H Bόρεια Κορέα μόλις εκτόξευσε ακόμα ένα πύραυλο. Αυτός ο τύπος (Κιμ Γιονγκ Ουν) δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει στη ζωή του; Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα το ανέχονται αυτό για πολύ ακόμα» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες ώρες αφότου η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου.

Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε... κινεζικό φορτηγό για την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου

«Ίσως η Κίνα να ασκήσει την πειθώ της στη Βόρεια Κορέα και να τερματίσει αυτή την ανοησία μια για πάντα», πρόσθεσε ο Τραμπ σε δεύτερο tweet του.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ακόμη επίσημα την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου.

Η Διοίκηση Ειρηνικού (USPACOM) των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων πάντως επιβεβαίωσε την εκτόξευση του πυραύλου, σημειώνοντας πως παρακολούθησε την τροχιά του για 37 λεπτά ώσπου έπεσε στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το NORAD, η διοίκηση αεράμυνας της βόρειας Αμερικής, έκρινε ότι η εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα «δεν αποτελούσε απειλή» για τις ΗΠΑ. Κατά την ίδια ανακοίνωση, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τη βορειοκορεατική αεροπορική βάση Πανγκγιόν.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: