Γερμανοί τουρίστες βρήκαν τυχαία σε παραλία της Πρέβεζας αντικείμενο της Ελληνιστικής εποχής
Γερμανοί τουρίστες βρήκαν τυχαία σε παραλία της Πρέβεζας αντικείμενο της Ελληνιστικής εποχής

Παραδόθηκαν στα γραφεία της ΕΦΑ Πρέβεζας από τον κ. Ernst Schütze, κάτοικο Βρέμης Γερμανίας, τα τμήματα χάλκινου αντικειμένου που εντοπίστηκαν, στην παραλία της Λυγιάς Πρέβεζας ενώ εκείνος έκανε τις διακοπές του στην περιοχή.
Η γυαλάδα που παρουσίαζε η ορατή πίσω όψη του αντικείμενου, που βρισκόταν εκτεθειμένη στη τριβή των κυμάτων με αποτέλεσμα να χαθεί η χαρακτηριστική πράσινη πάτινα του χαλκού, του προξένησε το ενδιαφέρον. Το αποκόλλησε λοιπόν, μη γνωρίζοντας αρχικώς ότι επρόκειτο για αρχαίο αντικείμενο.

Η ΕΦΑ Πρέβεζας έκανε άμεσα αυτοψία στην περιοχή και προχώρησε στην απομάκρυνση των υπόλοιπων τμημάτων του ευρήματος.Το εύρημα αποτελεί λαβή χάλκινου αντικειμένου και παρουσιάζει στην πρόσθια όψη του το άνω τμήμα του κορμού γυναικείας μορφής που φοράει χιτώνα ζωσμένο στη μέση της.
Διασώζονται ο κορμός, μικρά τμήματα των χεριών που απολήγουν και κρατούν το οριζόντιο στέλεχος του αντικειμένου, τμήματα του θώρακος και του λαιμού, καθώς και η κεφαλή της μορφής, όπου διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου και η κόμμωση.
Το εύρημα έχει χαρακτηριστικά της ύστερης ελληνιστικής ή πρώιμης ρωμαϊκής εποχής. Η ΕΦΑ Πρέβεζας ευχαριστεί θερμά τον κ. Ernst Schütze, που ονόμασε την μορφή “Dora” και την παρέδωσε, χωρίς να διεκδικεί την σχετική αποζημίωση και προτρέπει τους λουόμενους των ακτών της Πρέβεζας να ειδοποιούν άμεσα την Υπηρεσία όταν αντιλαμβάνονται την ύπαρξη αρχαίων, ώστε να πραγματοποιούνται επιτόπιες αυτοψίες για την απομάκρυνση τους.
ΠΗΓΗ PRONEWS
 

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: