Πιο κοντά στον Αρμαγεδδώνα
Πιο κοντά στον Αρμαγεδδώνα

Η Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NNSA) (*) -υπηρεσία που δημιουργήθηκε το 2000- άναψε το πράσινο φως για την έναρξη παραγωγής του προγράμματος για τις πυρηνικές βόμβες «B61 – 12».

Η εκκίνηση του προγράμματος παραγωγής των νέων πυρηνικών βομβών έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρόεδρος Ομπάμα για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος ατομικού οπλοστασίου​

Το πρόγραμμα «B61-12 LEP», προϋπολογισμού 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι το πλέον ακριβό ως τώρα για την κατασκευή πυρηνικών βομβών στην ιστορία των ΗΠΑ. Η απόφαση θεωρείται σταθμός, επειδή τη μαγείρευαν τα «γεράκια» επί τέσσερα χρόνια και ο αρχικός προγραμματισμός, με την κωδική ονομασία LEP σε συνεργασία με την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, προβλεπόταν για το 2020. Πρόκειται για προφανή νίκη των «γερακιών», επειδή η εκκίνηση του προγράμματος παραγωγής των νέων πυρηνικών βομβών έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση που είχε αναλάβει ο πρόεδρος Ομπάμα, που διακήρυσσε ότι «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων πυρηνικών όπλων για εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών ικανοτήτων τους».

Πιο κοντά στον Αρμαγεδδώνα  Αυτήν τη στιγμή, οι ΗΠΑ διαθέτουν περί τις 200 βόμβες «B61» αναπτυγμένες σε 90 απόλυτα προστατευμένες από αντιαεροπορικά συστήματα υπόγειες βάσεις εκτόξευσης σε πέντε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μερικές από τις οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως «μη πυρηνικές» (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία).

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα καταδικάσει το πρόγραμμα με τις πυρηνικές βόμβες «В61-12», επιμένοντας ότι εντάσσεται στα σχέδια της Ουάσιγκτον «να διατηρήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο στην Ευρώπη, με στόχο τη Ρωσία». Και το έχει χαρακτηρίσει «ανεύθυνο» και «ανοικτά προκλητικό».

Όπως επισημαίνει σε πρόσφατο άρθρο του στην ιστοσελίδα «Information Clearing House», ο δρ. Paul Craig Roberts (**):

«Tο κοινό της Δύσης μπορεί να μην το γνωρίζει, αλλά η Ουάσιγκτον και οι υπάκουοι σύμμαχοί της στη Δύση προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τη Ρωσία πως είναι έτοιμοι να επιτεθούν». Εκεί εντάσσεται και η αποκάλυψη του Γερμανού ερευνητή ιστορικού Eric Zuesse, απόρρητης έκθεσης της Bundeswehr που κατονομάζει τη Ρωσία ως «εχθρό της Γερμανίας» (Eric Zuesse reports).

H Ουκρανία υποστηρίζει ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα της Κριμαίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Νewsweek.com, η Ουκρανία κατήγγειλε αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα της Κριμαίας, καθώς «κάτοικοι ενημέρωσαν ότι φάλαγγα με ρωσικά άρματα μάχης κατευθυνόταν προς τα βόρεια της περιοχής».

Ο υφυπουργός της εγκάθετης από τη Δύση ουκρανικής κυβέρνησης «για ζητήματα Κριμαίας» Georgiy Tuka, με δηλώσεις του στο κανάλι 112 της ουκρανικής τηλεόρασης είπε πως «διεξάγονται μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια κατά μήκος της αποστρατικοποιημένης ζώνης στα σύνορα με τη Κριμαία, τα οποία έχουν κλείσει.

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Ο κίνδυνος ενός «θερμού επεισοδίου» -κάποιου είδους πυρηνικού ολέθρου- δεν αποκλείεται λόγω των συνθηκών που επικρατούν σήμερα, γράφει ο Conn Hallinan σε άρθρο του στο «Foreign Policy In Focus» (FPIF).

Έχουν περάσει 71 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι στην Ιαπωνία, που είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να σκοτωθούν, ωστόσο η Ανθρωπότητα δείχνει να έχει πολύ ασθενική μνήμη

Ο Χάλιναν επικαλείται για επιβεβαίωση την προειδοποίηση από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ (1994 – 1997) William Perry, ο οποίος στο βιβλίο του «My Journey at the Nuclear Brink» περιγράφει τους κινδύνους μιας πυρηνικής καταστροφής που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια. Στο βιβλίο εκφράζεται η αντίθεση στην παρούσα ΝΑΤΟϊκή ευρωπαϊκή στρατηγική και αναφέρεται σ’ έναν «αποτρεπτικό πόλεμο». Και όπως υποστηρίζει ο Πέρι, «από τύχη και μόνον όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος δεν γνώρισε τον κίνδυνο να ξεσπάσει πυρηνικός όλεθρος». «Τα πυρηνικά όπλα υπάρχουν για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πολέμου όχι να διεξάγουν πόλεμο» προσθέτει.

Έχουν περάσει 71 χρόνια από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι στην Ιαπωνία, που είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να σκοτωθούν, ωστόσο ο κόσμος δείχνει να έχει πολύ ασθενική μνήμη από τα δύο αυτά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Κάτι το οποίο ελάχιστοι γνωρίζουν σήμερα είναι ότι οι καταστροφικές δυνατότητες των σημερινών πυρηνικών βομβών είναι πολλαπλάσιες. Η έκρηξη στη Χιροσίμα αντιπροσώπευε την ανατίναξη 27 βαγονιών φορτηγού τρένου γεμάτα με ΤΝΤ.

Πυρηνική βόμβα ενός μεγατόνου θα χρειαζόταν να μεταφερθεί ποσότητα ΤΝΤ, αλλά με τρένο μήκους 300 μιλίων… Η αντίστοιχη ρωσική διηπειρωτική βόμβα «RS-20V Voevoda» είναι 10 μεγατόνων…


Το «Καλό» ΝΑΤΟ και η «Κακή» Ρωσία

Οι ΗΠΑ (το ΝΑΤΟ), αποφάσισε την εγκατάσταση του αντιβαλλιστικού συστήματος Aegis σε βάσεις στην Πολωνία και την Ρουμανία, με πρόφαση «την προστασία των τριών χωρών της Βαλτικής» από την φανταστική ρωσική απειλή.

Πιο κοντά στον Αρμαγεδδώνα

Οι πυρηνικές βόμβες «B-61» μεταφέρονται από μεγάλης ταχύτητας σύγχρονα βομβαρδιστικά

Κι όμως οι δύο πλέον πρόσφατες κρίσεις που προκάλεσαν τριβές και αναβίωση ψυχροπολεμικού κλίματος, δεν τις είχε ξεκινήσει η Ρωσία.

Η Γεωργία ήταν εκείνη που επιτέθηκε εναντίον ημιαυτόνομων περιοχών που κατοικούσαν Ρώσοι, το 2008. Στην Ουκρανία, μετά από προετοιμασία τύπου «χρωματιστής επανάστασης», ακολούθησε υποστηριζόμενο από τη Δύση πραξικόπημα, το οποίο τορπίλισε την ειρηνευτική συμφωνία που είχαν διαπραγματευτεί η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Είναι σαν να προετοιμάσει η Ρωσία πραξικόπημα στο Μεξικό και να ακολουθήσει πλημμυρίδα ρωσικών όπλων και στρατιωτικών «συμβούλων» στη γειτονιά των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική.

John Pilger: «Ο παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει»

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο σπουδαίος Αυστραλός δημοσιογράφος John Pilger θυμίζει κι αυτός την κοντή μνήμη των περισσότερων σε κρίσιμα ζητήματα: «Γύριζα ένα φιλμ στα νησιά Μάρσαλ, καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού. Πού βρίσκονται αυτά; Με ρώτησαν. Θυμάστε το «Μικίνι;» είπα για να δώσω μια ένδειξη. Το μαγιώ; Πήρα την απάντηση. Επειδή ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η ονομασία του είδους αυτού της γυναικείας ένδυσης στη θάλασσα δόθηκε για να τιμήσουν την πυρηνική δοκιμή που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το Μπικίνι, ένα από τα νησιά του συμπλέγματος.

Πιο κοντά στον Αρμαγεδδώνα

Εξήντα έξι πυρηνικές δοκιμές έγιναν από τις ΗΠΑ στα νησιά Μάρσαλ, στο διάστημα 1946 – 1958. Η αναλογία ήταν πως προκαλούσαν έκρηξη 1,6 της αντίστοιχης βόμβας που είχαν ρίξει στη Χιροσίμα, αλλά καθημερινά επί δώδεκα χρόνια.
Στις αρχές της προεδρικής του θητείας, ο πρόεδρος Ομπάμα, το 2009, μπροστά σε ένα πλήθος που παραληρούσε στο κέντρο της Πράγας, στην καρδιά της Ευρώπης είχε υποσχεθεί να «απελευθερώσει τον κόσμο από τα πυρηνικά όπλα». Ήταν ένας λόγος επακόλουθο του βραβείου Ειρήνης που του είχε απονεμηθεί.

Στα 2016, στο τέλος της θητείας του, στην πρόσφατη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ, υπεραμύνθηκε του προγράμματος αντιβαλλιστικής άμυνας της Ευρώπης. Και είναι έτοιμος να υπογράψει το πρόγραμμα για την αύξηση του αμερικανικού οπλοστασίου με νέες πυρηνικές βόμβες «B-61».

Η βόμβα «B-61 – 12» είναι πολύ πιο μικρή σε μέγεθος από τις ήδη αντίστοιχες υπάρχουσες. Και η ύπαρξη της μίνι πυρηνικής βόμβας, όπως η B61 Model 12, έκανε τον στρατηγό James Cartwright, πρώην υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, να δηλώσει: «Με τόσο μικρό πυρηνικό όπλο σε βάζει σε σκέψη ότι μπορείς πιο εύκολα να το χρησιμοποιήσεις».

————————
(*) Η NNSA είναι ημιαυτόνομη υπηρεσία, ανήκει στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

(**) Ο δρ. Paul Craig Roberts ήταν αναπληρωτής Γραμματέας του Ταμείου Οικονομικής Πολιτικής και συντάκτης της Wall Street Journal. Επίσης είχε δική του στήλη στο Business Week, το Scripps Howard News Service και το Creators Syndicate. Είχε πολλές συναντήσεις με πανεπιστήμια. Οι στήλες του στο διαδίκτυο έχουν προσελκύσει πολλούς αναγνώστες παγκοσμίως. Μερικά από τα τελευταία βιβλία του Roberts είναι τα: Η Αποτυχία του Καπιταλισμού Laissez Faire και η Οικονομική Διάλυση της Δύσης, Πώς χάθηκε η Αμερική και Η Νεο-Συντηρητική Απειλή για την Παγκόσμια Τάξη.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: