Μέρους του προσχεδίου των συμπερασμάτων που συζητούνται στο Eurogroup δημοσιεύει το Reuters.
Σύμφωνα με αυτό τo Eurogroup θεωρεί ως καλή βάση συζήτησης τις νέες προτάσεις ωστόσο η πρόταση θα πρέπει να ενισχυθεί κι από άλλα μέτρα ώστε να λάβει βοήθεια από τον ESM.
Μεταξύ άλλων το προσχέδιο ζητά:
– Πλήρης συμμόρφωση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεονάσμα 3,5% ως το 2018, σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό που θέτουν οι θεσμοί.
– Υλοποίηση γενναίων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
– Περισσότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών με σαφές χρονοδιάγραμμα του συνόλου της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, των εκπτωτικών περιόδων, πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από σούπερ μάρκετ, αγορά γάλακτος και αγορά ψωμιού. Παράλληλα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προαπαιτούμενα και δράσεις για τη Μεταποίηση με βάση την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ.
-Αγορά Ενέργειας: Άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εκτός και αν βρεθούν ισοδύναμα.
-Αγορά Εργασίας: Σημαντική αναθεώρηση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το λοκ άουτ και τις ομαδικές απολύσεις.
-Πλήρης συμμόρφωση με τη Συνθήκη Σταθερότητας Συνεργασίας και Διακυβέρνησης της ΕΕ.
-Υιοθέτηση των απαραίτητων βημάτων ώστε να ενδυναμωθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας, στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται η λήψη αποφασιστικής δράσης για τα “κόκκινα δάνεια”, η μετάβαση στη νέα Κοινοτική Οδηγία για την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και μέτρα για την ενίσχυση της διοίκησης του ΤΧΣ και των τραπεζών.
-Η ανάπτυξη του Προγράμματος Ιδιωτικοποίησεων με μία βελτιωμένη Διοίκηση. Η δημιουργία μίας ομάδας εργασίας που θα λειτουργεί σε συνεργασία με τους Θεσμούς, που θα παρέχουν προτάσεις ώστε να υπάρξει ένας καλύτερος μηχανισμός υλοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων.
-Να διορθωθούν ή να αντικατασταθούν οι νόμοι που υιοθετήθηκαν το 2015 για τους οποίους δεν υπήρχε σύμφωνη γνώμη των Θεσμών και οι οποίοι αντιβαίνουν τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
-Να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις “κλειδιά” που ήταν σε εκκρεμότητα από το Δεκέμβριο του 2014 ώστε να κλείσει η 5η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Σημειώνεται ότι το προσχέδιο συμπερασμάτων υπογραμμίζει την ανάγκη πλήρους συμμετοχής του ΔΝΤ σε ένα νέο πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ : http://www.newmoney.gr/