Ενας αφρικανός βασιλιάς ο πλουσιότερος άνθρωπος της χιλιετίας.

  Μόνο τρεις ζωντανοί στη λίστα των «25» της ιστοσελίδας Celebrity Net Worth


Ενας αφρικανός βασιλιάς ο πλουσιότερος άνθρωπος της χιλιετίας.
Ο αφρικανός βασιλιάς Μάνσα Μούσα Α’ υπήρξε ο πλουσιότερος άνθρωπος της χιλιετίας.
Ποια σχέση έχουν ένας σχεδόν άγνωστος βασιλιάς του Μάλι που έζησε τον 14ο αιώνα, ο άνθρωπος που κατασκεύασε στην Αμερική τα πολυκαταστήματα Wal-Mart, ο άντρας που ανακάλυψε τις αγορές μέσω ταχυδρομείου το 1870 και μερικοί ευγενείς που βοήθησαν με την Νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας; Ολοι τους φιγουράρουν στη λίστα της ιστοσελίδας Celebrity Net Worth που υπολογίζει τις περιουσίες των πλούσιων και διάσημων με τους 25 πλουσιότερους ανθρώπους των τελευταίων 1.000 ετών, με περιουσίες που αποτιμώνται συνολικά σε 4,317 τρισεκατομμύρια δολάρια (μετά από αποπληθωρισμό).
Χρησιμοποιώντας πληθωρισμό της τάξης του 2199,6% ετησίως, όπου 100 εκατομμύρια δολάρια το 1913 ισοδυναμούν με 2.299,63 δισεκατομμύρια το 2012, η λίστα περιλαμβάνει μόνο τρεις ζωντανούς, καμία γυναίκα και 14 Αμερικανούς.

Στην κορυφή όλων, βρίσκεται ένας βασιλιάς, ο Μάνσα Μούσα Α’, γεννημένος το 1280,  κύριος της αυτοκρατορίας του Μάλι η οποία περιλάμβανε τη σύγχρονη Γκάνα, το Τιμπουκτού και το Μάλι της Δυτικής Αφρικής, ο οποίος φέρεται να είχε προσωπική περιουσία  400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν πέθανε, το 1331. 
Δεύτερη στη λίστα είναι η βρετανική οικογένεια Ρόθτσιλντ, τα μέλη της οποίας συγκαταλέγονται και σήμερα στις λίστες των πλουσιότερων του κόσμου, με περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε ορυχεία, τράπεζες, διαχείρισης ιδιωτικών στοιχείων, αγροκτηνοτροφία, κρασιά και φιλανθρωπίες.

Στο μεταξύ, ο Τζον Ντ. Ρόκφελερ, τρίτος στη λίστα, είναι ο πλουσιότερος Αμερικανός που έζησε ποτέ, με περιουσία αξίας 340 δισεκατομμυρίων δολαρίων  σε σημερινά ποσά, όταν πέθανε το 1937.
Φτωχότερος όλων και τελευταίας της λίστας στην 25η θέση βρίσκεται ο 82χρονος αμερικανός επιχειρηματίας Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος προτού αρχίσει να διαθέτει την περιουσία του φιλανθρωπίες διέθετε «μόλις» 64 δισεκατομμύρια δολάρια.

1. Μάνσα Μούσα Α’ – 400 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1280)
Ο Βασιλιάς Μούσα απέκτησε την κολοσσιαία προσωπική του περιουσία χάρη στο γεγονός ότι η χώρα του κάλυπτε περισσότερες από τις μισές ανάγκες ολόκληρου του κόσμου σε αλάτι και χρυσό. Χρησιμοποίησε την προσωπική του περιουσία για να χτίσει μεγαλοπρεπή τζαμιά που στέκουν περήφανα μέχρι σήμερα.

2. Οικογένεια Ρόθτσιλντ – 350 δισ. δολάρια (έτος γέννησης 1744)
Γνωστή και ως Οίκος Ρόθτσιλντ, είναι σήμερα οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου. Ως ευρωπαϊκή τραπεζική δυναστεία γερμανο-εβραϊκής καταγωγής, καθιέρωσαν τους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς οίκους στα τέλη του 18ου αιώνα.  Ολα ξεκίνησαν με τον Μάγιερ Αμσελ Ρόθτσιλντ, ο οποίος ανέπτυξε έναν χρηματοπιστωτικό οίκο και εγκατέστησε καθέναν από τους πέντε γιους και  σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο, ως εκπροσώπους του, ξεκινώντας έτσι την ομώνυμη δυναστεία.

3. Τζον Ντ. Ροκφέλερ – 340 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1839)
Ο πλουσιότερος Αμερικανός που έζησε ποτέ και ο πρώτος που συγκέντρωσε το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ο Ροκφέλερ ξεκίνησε την περιουσία από την πετρελαιοβιομηχανία. Πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια της ζωής του ως συνταξιούχος, δημιουργώντας ιδρύματα που συνέβαλαν με απαράμιλλο τρόπο στην εξέλιξη της ιατρικής, της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.

4. Αντριου Κάρνεγκι – 310 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1835)
Ο αμερικανοσκοτσέζος βιομήχανος ηγήθηκε της τεράστιας διεύρυνσης της αμερικανικής χαλυβουργίας στα τέλη του 19ου αιώνα και απέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του όταν πούλησε την Χαλυβουργία Κάρνεγκι στην JP Morgan  προς το σημερινό ισοδύναμο των 310 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επειτα αφιερώθηκε στις φιλανθρωπίες, ενώ δώρισε τα τελευταία του 30 εκατομμύρια δολάρια μετά τον θάνατό του.
5. Τσάρος Νικόλας Β’ της Ρωσίας – 300 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1868)
Ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ κυβέρνησε την Ρωσία ως το 1917, οπότε και δολοφονήθηκε μαζί με την οικογένεια του, στο πλαίσιο της Κόκκινης Επανάστασης. 

6. Μιρ Οσμάν Αλί Χαν – 236 δις. δολάρια (γεννηθείς το 1886)
Ο ηγέτης της Ιμπέραμπαντ πριν η χώρα του καταληφθεί από την Ινδία κατείχε μια προσωπική συλλογή χρυσού αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων και κοσμημάτων αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Το περίφημο διαμάντι του ονόματι «Τζέικομπ», που σήμερα θα άξιζε  95 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιούνταν ως πρες-παπιέ  στο γραφείο του, ενώ λέγεται ότι διέθετε περισσότερες από 50 Rolls-Royce.

7. Γουλιέλμος ο Κατακτητής – 229,5 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1028)
Διασημότερος για την εισβολή και την κατάκτηση της Αγγλίας το 1066, πέθανε το 1087 κληροδοτώντας το ισοδύναμο των 229, 5 δισεκατομμυρίων στους γιους του.

8.
Μουαμάρ Καντάφι – 200 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1942)
Εχοντας οικειοποιηθεί σημαντικό μέρος του πλούτου της χώρας του, ο πρώην ηγέτης της Λιβύης διέθετε μόνο 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ υπολογίζεται ότι συνολικά η περιουσία του ξεπερνούσε τα 200 δισ. δολάρια.

9. Χένρι Φορντ – 199 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1863)
Ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Φορντ, ο Φορντ κατασκεύασε το πρώτο  αυτοκίνητο που προοριζόταν για την αμερικανική μεσαία τάξη. Η οικογένειά του συνεχίζει να ελέγχει την επιχείρηση.

10. Κορνίλιους Βάντερμπιλτ – 185 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1794)
Είναι ο τρίτος πλουσιότερος Αμερικανός που έζησε ποτέ. Πλούτισε μέσω της  βιομηχανίας  ατμόπλοιων που διέθετε, ενώ αργότερα ανέλαβε την εταιρία σιδηροδρόμων της Νέας Υόρκης και αγόρασε μεγάλα ακίνητα στο Μανχάταν και το Στάτεν Αϊλαντ.

11. Αλαν Ρούφους 178,65 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1040)
 Στρατιωτικός σύντροφος του Γουλιέλμου του Κατακτητή, στον οποίο μετά κατάκτηση της Αγγλίας δόθηκαν 250,000 εκτάρια γης, σημερινής αξίας 178,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

12. Μπιλ Γκέιτς – 136 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1955)
Ενώ ο Γκέιτς είναι ο δεύτερος πλουσιότερος ζωντανός με καθαρή περιουσία αξίας 62,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο απόγειό του, το 199, η εταιρείας τεχνολογίας του Microsoft άξιζε 136 δισεκατομμύρια δολάρια  σε σημερινές τιμές. Ο Γκέιτς εμφανίζει πλούσιες φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

13. Γουίλιαμ ντε Βαρέν – 146,13  δις. δολάρια  (άγνωστη ημερομηνία γέννησης)
Αγγλος ευγενής και στρατιωτικός ηγέτης, ο πρώτος κόμης του Σάρεϊ κατείχε όταν πέθανε, το 1088, τεράστιες εκτάσεις στην κατοχή του, γεγονός που του παρέχει και την 13η θέση στους πλουσιότερους της χιλιετίας.

14. Τζον Τζέικομπ Αστορ – 121 δις. δολάρια  (γεννηθείς το 1763)
Ο Αστορ έβγαλε το πρώτο του εκατομμύριο πουλώντας γούνες από τον Καναδά στη Νέα Υόρκη και κατέληξε να αγοράσει τεράστια ακίνητα στο Μανχάταν.

15. Ρίτσαρντ Φιτζάλαν – 118,6 δις. δολάρια  (γεννηθείς το 1306)
Ο 10ος Κόμης του Αρούντελ απέκτησε την περιουσία του χάρη στα τεράστια αγροτεμάχια που είχε στην  κατοχή του όταν πέθανε, το 1376.

16. Τζον του Γκοντ – 110 δις. δολάρια  (γεννηθείς το 1340)
Ο τρίτος γιος του άγγλου βασιλιά Εδουάρδου Γ’, απέκτησε την περιουσία του εξαιτίας του μεγέθους τω εδαφών που είχε στην κατοχή του.

17.  Στίβεν Ζιράρ–  105 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1750)
Γαλλικής καταγωγής αμερικανός κροίσος με επενδύσεις στον τραπεζικό και εφοπλιστικό τομέα, έσωσε την αμερικανική κυβέρνηση από την χρεοκοπία κατά τον πόλεμο του 1812, θέτοντας στις υπηρεσίας της μέσω της Τράπεζάς του σχεδόν ολόκληρη την περιουσία. Πέθανε άκληρος και άφησε τα χρήματά του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

18. Αλεξάντερ Τέρνι Στιούαρτ – 90 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1803)
Εφτασε από την Ιρλανδία στην Αμερική το 1823 και απέκτησε την περιουσία του εφαρμόζοντας τις αγορές από πολυκαταστήματα μέσω ταχυδρομείου.

19. Χένρι, Δούκας του Λάνκαστερ – 85,1 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1301)
Ο Δούκας του Λάνκαστερ είναι άλλος ένας άγγλος ευγενής που απέκτησε την περιουσία του μέσω των εδαφών που διέθετε.

20. Φρίντιχ Βέιερχάουζερ – 80 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1834)
Εφτιαξε την περιουσία του μέσω της επιχείρησης ξυλείας του, ενώ επεκτάθηκε και στην αγορά ακινήτων.

21. Τζέι Γκουλντ – 71 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1836.
Ο δημόσιος εχθρός του Κορνίλιους Βάντερμπιλτ, υπήρξε διάσημος «βασιλιάς» των σιδηροδρόμων, λέγεται ότι χρησιμοποίησε πολλές και αμφιλεγόμενες πρακτικές για να πλουτίσει.

22. Κάρλος Σλιμ – 68 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1940)
Ο μεξικανός επιχειρηματίας είναι σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Διαθέτει επιχειρήσεις στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, των τραπεζών,  της εστίασης, των εξορύξεων και στον κατασκευαστικό κλάδο.

22. Στίβεν βαν Ρένσελαερ – 68 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1764)
Υπήρξε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, ενώ η οικογένεια του κατείχε για κάποια περίοδο  αυτό που αργότερα έγινε η πολιτεία της Νέας Υόρκης.
23. Μάρσαλ Φιλντ – 66 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1834)
Ο ιδρυτής των πολυκαταστημάτων Μάρσαλ και κροίσος των ακινήτων, αξιοποίησε μεγάλο τμήμα της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες.
24. Σαμ Γουόλτον – 65 δισ. δολάρια  (γεννηθείς το 1918)
Ιδρυτής των πολυκαταστημάτων  Walmart, «άξιζε» 65 δισεκατομμύρια δολάρια όταν πέθανε το 1992. Εκτοτε η περιουσία του κληροδοτήθηκε στους τρεις γιους του και αυξήθηκε στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.
25. Γουόρεν Μπάφετ – 64 δισ. δολάρια (γεννηθείς το 1930)
Θεωρείται από πολλούς ο πιο επιτυχημένος επιχειρηματίας του 20ου αιώνα, και διέθετε καθαρή περιουσία αξίας 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πριν αρχίσει να διαμοιράζει τα χρήματά του σε φιλανθρωπίες.  
ΠΗΓΗ :tovima.gr
Για  την προσπάθεια  μας ζητούμε το ελάχιστο από εσάς. Κάθε φορά που διαβάζετε μια είδηση κάντε απλά ένα κλικ σε μια διαφήμιση. Ευχαριστούμε.
Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: