Ο Ερμής και το σφάλμα Solferino

Ο Ερμής και το σφάλμα Solferino

Προτού εκδοθούν τα πρώτα γραμματόσημα στη χώρα μας, μόνο αν ήσουν πλούσιος μπορούσες να στείλεις γράμμα. Τα δεδομένα άλλαξαν το 1836, όταν η κυβέρνηση με νόμο έθεσε και την παράμετρο της απόστασης για τον υπολογισμό των τελών και όταν το πρώτο ελληνικό γραμματόσημο έκανε την παρθενική του εμφάνιση την 1η Οκτωβρίου του 1861. Ποιος άλλος θα μπορούσε να απεικονιζόταν από τον “αγγελιαφόρο τον θεών”, Ερμή…

 

 Παγκοσμίως, το πρώτο γραμματόσημο, το αποκαλούμενο “Μαύρη Πένα” (“Penny Black”), κυκλοφόρησε στις 6 Μαΐου 1840 στη Μεγάλη Βρετανία. Έπειτα από πενταετή αναβολή για διάφορους λόγους, ο νόμος “περί γραμματοσήμου” ψηφίστηκε στη χώρα μας στις 21 Μαΐου 1860 και η κυβέρνηση απευθύνθηκε στον χαράκτη Αλμπερ Μπαρ και τον γιο του Ζαν Ζακ Μπαρ, που είχε σχεδιάσει το 1849 τα πρώτα γαλλικά γραμματόσημα με την προτομή της θεάς Δήμητρας. Ο Μπαρ σχεδίασε την κεφαλή του Ερμή και “το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, αφού κατάφερε να δώσει στο δημιούργημά του απαράμιλλη καλαισθησία και εικαστική αρμονία” σημειώνουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Στη συνέχεια ο Μπαρ τύπωσε μια μικρή ποσότητα γραμματοσήμων στο Παρίσι και την απέστειλε στην Ελλάδα μαζί με τις επτά πλάκες, επτά αξιών.

Η παρισινή έκδοση θεωρείται μέχρι σήμερα η πιο επιτυχημένη από όλες τις μετέπειτα. Όταν, αμέσως μετά, έγινε η εκτύπωση στην Αθήνα, υπήρξε ανεπιτυχής και γι’ αυτό ονομάζονται κακέκτυπες προσωρινές εκδόσεις Αθηνών. Στη συνέχεια οι εκτυπώσεις βελτιώθηκαν, ενώ το 1871 κυκλοφόρησε το διασημότερο ελληνικό γραμματόσημο, το Solferino,(προς τιμή της μάχης του Solferino που ειδε ο ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν και εμπνεύστηκε την ίδρυση του  και μοιάζει σαν το χρώμα του αίματος πανω στο χώμα ) που θεωρείται σφάλμα χρώματος, αφού τυπώθηκε σε χρώμα λιλά ροζ αντί του ορθού κίτρινου ή ροζ σαρκόχρωμου.

Ο Ερμής και το σφάλμα Solferino

ΜΑΥΡΗ ΠΕΝΑ
Φιλοτεχνημένο από τον Αγγλο Ρόουλαντ Χιλ, με την προτομή της βασίλισσας Βικτωρίας σε μαύρο φόντο, το πρώτο γραμματόσημο έμελλε να αποκτήσει συλλεκτική αξία, πολύ μεγαλύτερη της μίας πένας που ήταν τότε το αντίτιμο για την αποστολή γράμματος.ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

2 thoughts on “Ο Ερμής και το σφάλμα Solferino

  1. Το γραμματοσημο που αναφερεις ειναι κοινωνικης προνοιας και οχι γραμματοσημο με την εννοια να πληρωνει ταχυδρομικο τελος.
    1831 Μαϊος. Εκτυπωση τυπογραφικη σε λευκο χαρτι. Εκδοθηκε με το υπ΄αριθ. 3382/1831 διαταγμα του Κυβερνητη Ι. Καποδιστρια και ειχε σκοπο την εξευρεση πορων για τους Κρητικους προσφυγες στην ελλαδα. Πρεπει να ειναι το πρωτο γραμματοσημο κοινωνικης προνοιας στον κοσμο. χωρις οδοντωση και χωρις γομμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: