Προϊστορικοί άνθρωποι έψαχναν οψιδιανό στο Αιγαίο…

Προϊστορικοί άνθρωποι έψαχναν οψιδιανό στο Αιγαίο...

Πριν από 15.000 χρόνια

Προϊστορικοί άνθρωποι πιθανότατα ταξίδευαν στο Αιγαίο πριν από 15.000 χρόνια, προκειμένου να εξορύξουν πετρώματα, όπως οψιδιανό, για να αποκτήσουν αιχμηρά εργαλεία ή όπλα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακάλυψαν επιστήμονες χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές χρονολόγησης πετρωμάτων, και τα οποία ανατρέπουν τη δεδομένη έως τώρα αντίληψή μας για τα θαλασσινά ταξίδια.

Προϊστορικοί άνθρωποι πιθανότατα ταξίδευαν στο Αιγαίο πριν από 15.000 χρόνια, προκειμένου να εξορύξουν πετρώματα, όπως οψιδιανό, για να αποκτήσουν αιχμηρά εργαλεία ή όπλα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακάλυψαν επιστήμονες χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές χρονολόγησης πετρωμάτων, και τα οποία ανατρέπουν τη δεδομένη έως τώρα αντίληψή μας για τα θαλασσινά ταξίδια.

“Ο οψιδιανός ήταν ένα πολύτιμο (ηφαιστειακό) πέτρωμα που βρίσκεται μόνο στη Μήλο, με λίγα κοιτάσματα στην Αντίπαρο και στο Γυαλί (νησάκι μεταξύ Νισύρου και Κω). Από εκεί και μέσω του εμπορίου διαδόθηκε σε όλο το Αιγαίο, καθώς και στην ηπειρωτική χώρα” εξηγεί ο κ. Νικόλαος Λάσκαρης από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στο διαδικτυακό περιοδικό Past Horizons. “Επρόκειτο για ναυτικούς που πέρναγαν από το ένα νησί του Αιγαίου στο άλλο, φτάνοντας μέχρι τη Μικρά Ασία και την ελληνική ενδοχώρα” αναφέρει ο κ. Λάσκαρης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του δημοσιεύουν σχετικό άρθρο στο “Journal of Archaeological Science”, στο τεύχος του Σεπτεμβρίου 2011.

Ενδείξεις για ταξίδια στη Μήλο από την παλαιολιθική εποχή έχουν βρεθεί στο σπήλαιο Φράγχθι του Νομού Αργολίδας, μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα σπάνια ευρήματα του σπηλαίου (ανθρώπινος σκελετός ηλικίας 10.000 – 8.000 ετών, πήλινα θραύσματα, ειδώλια, αγαλματίδια, χάντρες, κατεργασμένα όστρακα) ήρθε στο φως οψιδιανός της παλαιολιθικής εποχής που ανέτρεψε τη δεδομένη αντίληψη για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς το πέτρωμα προερχόταν από τη Μήλο, η οποία βρισκόταν 80 μίλια μακριά από το σπήλαιο.

“Μέχρι σήμερα μόνο στο Σπήλαιο Φράγχθι έχουν βρεθεί οψιδιανοί που χρονολογούνται περίπου στο 8.500 π.Χ. Με τα νέα δεδομένα όμως αποδεικνύεται ότι υπήρξε μια πιο πρώιμη επαφή με τα παράκτια μέρη” σημειώνει ο κ. Λάσκαρης.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που λέγεται χρονολόγηση της υδάτωσης του οψιδιανού (OHD), η οποία συνδυάστηκε μαζί με μια νέα τεχνική, τη φασματομετρία δευτερογενούς μάζας ιόντων της διαποτισμένης επιφάνειας (SIMS-SS), η επιστημονική ομάδα απέδειξε ότι αντικείμενα από οψιδιανό της Μήλου κατασκευάστηκαν στην ενδοχώρα πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά θεωρείτο. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι προϊστορικοί άνθρωποι πραγματοποιούσαν θαλάσσια ταξίδια στα νησιά από πολύ νωρίς, με άγνωστους μέχρι σήμερα τύπους πλοίων.

πηγή: ethnos.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

2 thoughts on “Προϊστορικοί άνθρωποι έψαχναν οψιδιανό στο Αιγαίο…

  1. Σας πληροφορώ ότι μέχρι το 10.000 π.Χ υπήρχαν οι παγετώνες στην Β. Ευρώπη και η θάλασσα ήταν 100-200μ. χαμηλότερα από σήμερα. Η αύξηση του θαλάσσιου νερού από το λιώσιμο των πάγων και η άνοδός της μέχρι το σημερινό επίπεδο έγινε από το 10.000 μέχρι το 8.500 π.Χ. Τότε ολοκληρώθηκε η Ελλάδα και είναι ακριβώς όπως σήμερα. Τότε ολοκληρώθηκε και το Στενό της Μάγχης. Στην αρχή του άρθρου σας επισημαίνετε ότι πριν 15.000 χρόνια έγινε η μεταφορά Οψιδιανού από τη Μήλο στο Φράγχθι. Αν αυτό ισχύει, τότε πήγαν με βεβαιότητα με τα πόδια ή με άλογα ή με γαϊδούρια κλπ. διότι δεν υπήρχε τότε θάλασσα στην περιοχή αλλά μερικά βουναλάκια τα οποία μετά την άνοδο της επιφάνειας της Θάλασσας έγιναν οι Κυκλάδες. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η Αρχαιολογική υπηρεσία την χρονολογία γιατί στις περισσότερες δημοσιεύσεις γράφονται αλλοπρόσαλες χρονολογίες, από 4.500 π.Χ μέχρι τη δική σας που ανεβάζει το χρόνο στο 13.000 π.Χ. Παρακαλώ πριν γράψετε κάτι να το διασταυρώνετε. Δες τε όλες τις δημοσιεύσεις στις Μηχανές Αναζήτησης (Google, Yahoo κλπ.) και θα διαπιστώσετε ότι δεν έχουμε κανένα αυτοσεβασμό όσοι δημόσια εκτιθόμαστε…!!!

  2. Αγαπητε Noda. Αρχιζω απο το τελος προς την αρχη.Εχω τεραστιο αυτοσεβασμο σε σημειο φασιστικο θα ελεγα. Ειμαι της λογικης "η εγω η κανεις" .Για αυτο και στην ταυτοτητα γραφει "ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΤΑΜΟΝΙΤΗΣ" και οχι "Χρηστος" Παμε παρακατω: Το αρθρο δημοσιευτηκε σε εγκριτο αρχαιολογικο περιοδικο απο τον Κ.Λασκαρη και κριθηκε απο 10.000 αρχαιολογους ανα το κοσμο. Αυτοι προφανως ξερουν περισσοτερα απο Google και Υahoo. H καθημερινη πληροφορια στο διαδικτυο ειναι απιστευτη σε ογκο. Ο γραφων ως ιδιοκτητης της ΑΝΟΠΑΙΑΣ ΑΤΡΑΠΟΥ χρησιμοποιει τα δικα του αλωκοτα φιλτρα. Ευχαριστω για τις εξτρα πληροφοριες παντως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: