Νέο αεροπορικό επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία-Συρία

Νέο αεροπορικό επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία-Συρία

Και νέο αεροπορικό επεισόδιο ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, χωρίς θύματα ούτε υλικές ζημιές, σημειώθηκε πάνω από τη Μεσόγειο μετά τη συντριβή ενός τουρκικού στρατιωτικού αεροπλάνου F-4, το οποίο κατερρίφθη την Παρασκευή από τη Συρία, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ένα αεροπλάνο έρευνας και διάσωσης Casa CN-235 του τουρκικού στρατού, που συμμετείχε στις έρευνες για τους δύο πιλότους του F-4, εγκλωβίσθηκε από ένα συριακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τελευταίο στάδιο πριν από τα πυρά, εξήγησε η πηγή αυτή.

Αυτό το σύστημα άμυνας περιλαμβάνει ένα ραντάρ και πυραύλους. “Όταν ένα αεροπλάνο εγκλωβίζεται από ένα σύστημα άμυνας, ειδοποιείται από τα όργανά του και αυτό ακριβώς συνέβη”, διευκρινίσθηκε.

Δεν είναι γνωστό αν το αεροπλάνο βρισκόταν τη στιγμή του επεισοδίου αυτού μέσα στο συριακό εναέριο χώρο, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων (περίπου 22 χλμ.) από τη συριακή ακτή, ή στο διεθνή εναέριο χώρο.

Το επεισόδιο αυτό, το οποίο σημειώθηκε την Παρασκευή ή το Σάββατο, αναφέρθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στους διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη διάρκεια μιας συνόδου την Κυριακή στην Άγκυρα, διευκρινίσθηκε απ’ αυτή την πηγή.

Ένα τουρκικό F-4 κατερρίφθη την Παρασκευή από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενώ, σύμφωνα με την Άγκυρα, πραγματοποιούσε εκπαιδευτική αποστολή, δεν ήταν οπλισμένο και βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο, αφού είχε μπει για λίγο στο συριακό εναέριο χώρο. Οι δύο πιλότοι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Έπειτα από το επεισόδιο αυτό, η Τουρκία ζήτησε να συνεδριάσει επειγόντως με τους συμμάχους της του ΝΑΤΟ, κάτι που θα γίνει αύριο στις Βρυξέλλες. ΠΗΓΗ : www.protothema.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: