Το χαρτονόμισμα της… ντροπής στον Καναδά


Το χαρτονόμισμα της… ντροπής στον Καναδά


Τρεις γυμνές γυναίκες και οι Δίδυμοι Πύργοι…
Ακόμα κι αν είχαν κατά νου να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα δεν θα μπορούσαν να είχαν κάνει περισσότερα! Ο λόγος για τους σχεδιαστές του νέου χαρτονομίσματος των 20 δολαρίων και την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας του Καναδά που ενέκρινε αυτό το σχέδιο, που πυροδότησε ήδη έναν καταιγισμό επικριτικών σχολίων και αναδεικνύεται ως το μείζον θέμα που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την καναδική κοινή γνώμη και την πολιτική και οικονομική ηγεσία της χώρας.
Στην πραγματικότητα το νέο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων (Καναδά) απεικονίζει το περίφημο Vimy Memorial, ένα γιγάντιο γλυπτό στη Γαλλία προς τιμήν των ηρώων στρατιωτών από τον Καναδά που έπεσαν μαχόμενοι σε γαλλικό έδαφος κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η απεικόνιση του γλυπτού όμως εύκολα συγχέεται με τους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center, ενώ στην μία πλευρά του νέου χαρτονομίσματος υπάρχει μια πιο «κοντινή» απεικόνιση των αγαλμάτων τριών γυμνόστηθων γυναικών που αποτελούν μέρος του γλυπτού, μαζί με ένα πορτρέτο της Βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι περισσότεροι Καναδοί να πιστεύουν πως στην πραγματικότητα στο χαρτονόμισμα απεικονίζονται οι Δίδυμοι Πύργοι και κάποιες … γυμνές και να δηλώνουν  σοκαρισμένοι από την επιλογή της Τράπεζας να το θέσει σε κυκλοφορία.  
Το χαρτονόμισμα της… ντροπής στον Καναδά


Η «παρεξήγηση» αυτή έχει θορυβήσει τους υπευθύνους της Bank of Canada, πολύ περισσότερο όταν για το σχεδιασμό του χαρτονομίσματος ασχολήθηκαν επί πέντε συναπτά έτη σχεδιαστές, ειδικοί γραφίστες, ακόμα και κοινωνιολόγοι …

 Το χαρτονόμισμα της… ντροπής στον Καναδά
ΠΗΓΗ : www.protothema.gr , www.bankofcanada.ca , www.flickr.com/photos/bankofcanada/

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: