Το ευρώ καταρρέει; Είναι πιθανή η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη;

Το ευρώ καταρρέει; Είναι πιθανή η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη;

 Ένα χωριό στην Ισπανία έχει βρει τη λύση: γύρισε ήδη στην πεσέτα! Απελπισμένοι οι κάτοικοι του χωριού Βιγιαμαγιόρ δε Σαντιάγο, 80 μίλια νοτιοανατολικά της Μαδρίτης, αποφάσισαν να κάνουν κάτι… ριζοσπαστικό για να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία: να γυρίσουν το χρόνο πίσω, στο παλιό νόμισμα της χώρας!

Είχε άλλωστε κρατήσει πεσέτες μετά την αλλαγή του νομίσματος σε ευρώ, γιατί δεν εμπιστεύτηκαν ποτέ το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η κρίση «χτύπησε» το Βιγιαμαγιόρ δε Σαντιάγο, όπου το 1/3 από τους 2.500 κατοίκους είναι άνεργοι.

Με βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, να έχουν αυξηθεί μέχρι και 43% τα τελευταία χρόνια, οι έμποροι αποφάσισαν να κάνουν τις συναλλαγές τους με πεσέτες. 30 επιχειρήσεις άρχισαν να δέχονται πεσέτες από τον Ιανουάριο.

Οι κάτοικοι του χωριού ευελπιστούν τώρα ότι το παράδειγμά τους θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Και μάλιστα ελπίζουν να γίνουν η φλόγα που θα ανάψει το φιτίλι μιας πανεθνικής αντίδρασης. Εκτιμάται, ότι οι Ισπανοί πολίτες έχουν κρατήσει πεσέτες, αξίας 1,7 δισ. ευρώ!

Και όταν τελειώσει η διαδικασία να πληρώνει ο κόσμος με πεσέτες, οι επιχειρηματίες θα πάνε τα χρήματα στην Κεντρική Τράπεζα και θα τα ανταλλάξουν με ευρώ.

Βλέπετε, αντίθετα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως και η Ελλάδα), η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας εξακολουθεί να «αλλάζει» τις πεσέτες με ευρώ και ποτέ δεν υπήρξε προθεσμία για αλλαγή χρημάτων.
ΠΗΓΗ: www.newsit.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: