Αυτά τα 4 τρόφιμα έχουν περισσότερο κάλιο από την μπανάνα

Αυτά τα 4 τρόφιμα έχουν περισσότερο κάλιο από την μπανάνα  Το καλοκαίρι είναι πολύ σημαντική υπόθεση η ενυδάτωση και η πρόσληψη ηλεκτρολυτών, ειδικά αν είμαστε σωματικά δραστήριοι.

Όταν ιδρώνουμε, χάνουμε κυρίως νάτριο, κάτι που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αντοχή μας στις προπονήσεις όσο και στη γενικότερη ευεξία μας.

Είναι σημαντική λοιπόν η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο και κάλιο, γα να προλάβουμε συμπτώματα  όπως αδυναμία και κόπωση, μυϊκές κράμπες και σπασμούς, και δυσκολίες στην αναπνοή.

Μπανάνες: Βασική πηγή καλίου

Γενικά οι μπανάνες έχουν χαρακτηριστεί ως η βασική πηγή καλίου, με μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα που περιέχει περίπου 422 χιλιοστόγραμμα καλίου – περίπου το 9% της επαρκούς πρόσληψης.

Όπως αποδεικνύεται, όμως, υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα!

Από την ηλικία των 14 χρόνων περίπου και έπειτα, 4.700 mg/ημέρα είναι η απαιτούμενη πρόσληψη καλίου για άνδρες και γυναίκες.

Ανεπαρκής πρόσληψη (υποκαλιαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση του καρδιακού μυός, χαμηλή έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και διαταραχές της κρεατίνης, του μεταβολισμού των υδατανθράκων και της σύνθεσης των πρωτεϊνών.

Ορισμένα από τα συμπτώματα της ανεπάρκειας είναι οι αρρυθμίες, η μυϊκή αδυναμία, η ναυτία, οι διαρροϊκές κενώσεις και η ευερεθιστότητα. Αντίθετα, υπερκαλιαιμία μπορεί να προκύψει σε περιπτώσεις μη σωστής λειτουργίας των νεφρών με πρόσληψη καλίου >18g/ημέρα.

Τέσσερις τροφές με περισσότερο κάλιο από μία μπανάνα:

Αβοκάντο
Μόλις μισό αβοκάντο περιέχει 487 χιλιοστόγραμμα καλίου, aka 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Αν καταναλώσετε ένα ολόκληρο αβοκάντο, θα έχεις ήδη πάρει το 20% καλίου της ημέρας σας.

Γλυκοπατάτα
Μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 541 χιλιοστόγραμμα καλίου – το 12% της ημερήσιας ποσότητας που πρέπει να λάβει κανείς.

Σπανάκι
To σπανάκι δεν είναι μόνο πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο αλλά περιέχει επίσης αρκετό κάλιο. Όπως και η γλυκοπατάτα, μία κούπα σπανάκι περιέχει 540 χιλιοστόγραμμα καλίου – το 12% της ημερήσιας ποσότητας που πρέπει να λάβετε.

Καρπούζι
Το καρπούζι είναι ενυδατικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Δύο φέτες καρπούζι περιέχουν περίπου 640 χιλιοστόγραμμα καλίου.

ΠΗΓΗ WWW.IN.GR

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: