Πόρισμα της Επιστημονικής Ομάδας Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου εκτιμά πως υπάρχει πιθανότητα σεισμού 5,2 Ρίχτερ στο Ηράκλειο και τη Θήβα, όπου είναι αυξημένη η σεισμική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, κρούει τον «κώδωνα» του κινδύνου σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στο Ηράκλειο Κρήτης και τη Θήβα, αναφέροντας πως είναι πιθανός ένας σεισμός της τάξης των 5,2 Ρίχτερ και ζητώντας την εκκένωση παλιών κατοικιών.
Σε πρωινή του συνέντευξη στο OPEN και ερωτώμενος για το εάν έχει ενεργοποιηθεί το σχέδιο «Εγκέλαδος», ο κ. Λέκκας εξήγησε αυτό είναι πάντα ενεργοποιημένο για το σύνολο της χώρας καθώς περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης, αλλά και εξηγεί τι πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια σεισμού και μετά από έναν.
Σημείωσε πως ύστερα από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συγκλήθηκε η Επιστημονική Ομάδα Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, στην οποία συμμετέχουν 20 επιστήμονες, και συντάχθηκε ένα πόρισμα.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του πορίσματος, είπε πως «έχει να κάνει με την παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα σε Θήβα και Ηράκλειο, που μπορεί να συνεχιστεί».
Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε πως μπορεί να δούμε σεισμούς της τάξης των 5 Ρίχτερ, των 5,1 αλλά και 5,2.
«Λίγο πιο πάνω από αυτούς που έχει δώσει μέχρι τώρα» σημείωσε και εξήγησε πως αυτά τα μεγέθη είναι «πολύ μικρά για τα ελληνικά δεδομένα».
«Δεν είναι πρόγνωση είναι εκτίμησε με βάση τα επιστημονικά δεδομένα» υπογράμμισε.
«Το 5,2 και 5,3 είναι μικρός σεισμός για τα ελληνικά δεδομένα γιατί οι κατασκευές είναι σύγχρονες, έχουν αντέξει σε πολύ μεγαλύτερους» δήλωσε και έφερε ως παράδειγμα στη Σάμο, η οποία επλήγη από σεισμό 7 Ρίχτερ, αλλά δεν κατέρρευσε κανένα κτίριο, σε αντίθεση με τα όσα έγιναν απέναντι στη Σμύρνη.
Αυτό το δεδομένο δημιουργεί ασφάλεια, εξήγησε, αλλά αναφέρθηκε σε ορισμένα χωριά στην Κρήτη, που είναι καταπονημένα από άλλους σεισμούς ή παλιά.
Εκκένωση παλιών σπιτιών
«Ορισμένα έχουν χτιστεί εδώ και 100 χρόνια ή και περισσότερο» σημείωσε και τόνισε την ανάγκη να μην κατοικούνται.
«Οι κάτοικοι που είναι σε παλιά σπίτια, που έχουν υποστεί μικρές βλάβες… να μην κατοικούνται και να τα αποφεύγουν» συμπλήρωσε και είπε πως η εγκατάλειψή τους πρέπει να γίνεται ύστερα από την αυτοψία μηχανικών.
Για τη στέγαση αυτών των κατοίκων επεσήμανε πως ενεργοποιείται το σχέδιο «Ξενοκράτης».
ΠΗΓΗ https://sterealive.com