Το ψευδώνυμο αυτής της περιοχής της Αρκτικής είναι «Τελευταία Περιοχή Πάγου», επειδή ο πλωτός θαλάσσιος πάγος συνήθως είναι τόσο παχύς που είναι πιθανό να αντέξει την υπερθέρμανση του πλανήτη για δεκαετίες.
Έτσι, οι επιστήμονες σοκαρίστηκαν το περασμένο καλοκαίρι όταν ξαφνικά υπήρξε αρκετό υγρό στοιχείο ώστε να περάσει ένα ολόκληρο πλοίο.Το άνοιγμα, που τεκμηριώθηκε από επιστήμονες ενός γερμανικού παγοθραυστικού, εμφανίστηκε στα τέλη Ιουλίου και Αυγούστου στη θάλασσα Wandel, βόρεια της Γροιλανδίας.
Κυρίως οφειλόταν σε ένα φρικτό καιρικό γεγονός, αλλά η αραίωση του θαλάσσιου πάγου από δεκαετίες αλλαγής του κλίματος ήταν ένας σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Communications Earth and Environment.
Ενώ οι επιστήμονες δήλωσαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της Αρκτικής θα μπορούσε να έχει απαλλαγεί από τον καλοκαιρινό θαλάσσιο πάγο μέχρι τα μέσα του αιώνα, η «Περιοχή του τελευταία πάγου» δεν ήταν μέρος αυτής της εξίσωσης.Υπολογίζουν ότι η έκταση των 380.000 τετραγωνικών μιλίων (1 εκατομμυρίου τετραγωνικών χιλιομέτρων) δεν θα απαλλαχθεί από πάγο το καλοκαίρι πριν το 2100, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Kent Moore, ατμοσφαιρικός φυσικός του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Λέγεται ‘Τελευταία Περιοχή Πάγου’ για κάποιον λόγο. Σκεφτήκαμε ότι ήταν ένα είδος σταθεράς», λέει ο συν-συγγραφέας Mike Steele, ωκεανογράφος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Είναι πολύ σοκαριστικό… Το 2020, αυτή η περιοχή έλιωσε σαν τρελή».
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η περιοχή – βόρεια της Γροιλανδίας και του Καναδά – θα μπορούσε να γίνει το τελευταίο καταφύγιο για ζώα όπως οι πολικές αρκούδες που εξαρτώνται από τον πάγο, λέει η Kristin Laidre, συν-συγγραφέας και βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.
Η κύρια αιτία για την ξαφνική απώλεια πάγου ήταν οι εξαιρετικοί ισχυροί άνεμοι που έσπρωξαν τον πάγο έξω από την περιοχή και κάτω από την ακτή της Γροιλανδίας, λέει ο Moore. Αυτό είχε συμβεί σε μικρότερα, σπάνια επεισόδια, αλλά αυτή τη φορά ήταν διαφορετική, προσθέτει.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις υπολογιστών και 40 χρόνια δεδομένων της Αρκτικής θάλασσας για να υπολογίσουν ότι «υπήρχε ένα σημαντικό σήμα αλλαγής του κλίματος» – περίπου το 20%, εκτιμούν.
Στο παρελθόν, οι παχύτεροι πάγοι της θάλασσας Wandel θα αντιστέκονταν στους ισχυρούς ανέμους, αλλά το 2020 ήταν πιο λεπτός και «διαλύθηκε και σπρώχτηκε πιο εύκολα», δήλωσε ο επιστήμονας Walt Meier, ο επιστήμονας του National Snow and Ice Data Center.
Ένα άλλο μέρος της περιοχής αυτής, εκτός του νησιού Ellesmere του Καναδά, είχε ανοιχτά νερά μετά την κατάρρευση τμήματος του πάγου του Milne τον Ιούλιο του 2020, αλλά οι επιστήμονες το μελετούν ακόμα για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση για την κλιματική αλλαγή.