Συνεχίζει ακάθεκτο το drone στον Άρη

Συνεχίζει ακάθεκτο το drone στον Άρη  Για πρώτη φορά ένα αυτόνομο ιπτάμενο όχημα ταξίδεψε σε άλλον πλανήτη. Το Ingenuity, το drone της αποστολής Perseverance της NASA έφτασε στον Άρη μαζί με τον ρομποτικό εξερευνητή που τον μετέφερε εκεί. Οι επιτελείς της αποστολής είχαν πει ότι το μέρος της αποστολής που αφορούσε το drone θα ήταν απόλυτα πετυχημένο ακόμη και αν το ιπτάμενο όχημα σηκωνόταν απλά για λίγα δευτερόλεπτα από το αρειανό έδαφος και δεν κατάφερνε να κάνει τίποτε άλλο στην συνέχεια.

Τελικά το drone όχι μόνο σηκώθηκε από το έδαφος αλλά έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία των επιτελών της αποστολής. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το Ingenuity να πραγματοποιήσει πέντε πτήσεις και να ολοκληρώσει την αποστολή του στο τέλος Μαΐου. Όμως το drone τα πήγε ανέλπιστα καλά και εκτέλεσε τις πέντε αποστολές χωρίς κανένα πρόβλημα με αποτέλεσμα η NASA να αποφασίσει την συνέχιση της λειτουργίας του.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία το drone πραγματοποίησε την όγδοη πτήση του που ήταν και ιδιαίτερα απαιτητική. Το Ingenuity πέταξε για διάστημα 77,4 δευτερολέπτων σε απόσταση 160 μέτρων από το ρόβερ και ολοκλήρωσε την πτήση του με μια προσεδάφιση στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη σε απόσταση 133,5 μέτρων από τον ρομποτικό εξερευνητή.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί αν θα πραγματοποιηθούν και άλλες πτήσεις και γενικότερα το πρόγραμμα του drone από εδώ και στο εξής θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τα στελέχη της NASA εδώ που φτάσαμε θα προσπαθήσουν να δοκιμάζουν συνεχώς τις αντοχές και τα όρια του αυτόνομου ιπτάμενου οχήματος που έστειλαν στον Άρη.

Κάθε επιπλέον μέρα λειτουργίας, κάθε νέα πτήση του όχι μόνο αυξάνει τον όγκο των δεδομένων που καταγράφει από τον πλανήτη αλλά δίνει την ευκαιρία στους τεχνικούς και μηχανικούς ανα βλέπουν τις δυνατότητες και αδυναμίες του ώστε να κατασκευάσουν ακόμη καλύτερες ιπτάμενες μηχανές για χρήση στην διαστημική εξερεύνηση.

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: