ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ- Η ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Στο νησί έχουν συρρεύσει περισσότεροι από 4 χιλιάδες μετανάστες, ενώ από τη Δευτέρα… οι δυο εταιρίες που φροντίζουν για τη σίτιση των μεταναστών, απειλούν με διακοπή της, καθώς δεν έχουν πληρωθεί.
Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες, έχουν κατασκηνώσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ευελπιστώντας να βρουν ένα εισιτήριο, για να μπουν στα πλοία της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά.
Και ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται καθημερινά, αφού τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια προς Πειραιά, είναι όλα γεμάτα και δεν εκδίδουν εισιτήρια.
Είναι δυστυχώς στο τουριστικό κέντρο της πόλης μας στο λιμάνι στην Μυτιλήνη.
Αυτό που δεν φαίνεται στις φώτο είναι η δυσωδία που απλώνεται σε όλη την περιοχή και απολαμβάνουν οι επισκέπτες της πόλης μας .
Σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο κατάφεραν μέσα σε μερικά 24ωρα να μετατρέψουν το λιμάνι Μυτιλήνης και την γύρω περιοχή οι μετανάστες και πρόσφυγες , οι οποίοι προτίμησαν να αποθέσουν τα απορρίμματά τους στο οδόστρωμα, από το να τα πετάξουν στους κάδους
Παντού.. υπάρχουν απλωμένα ρούχα, σωσίβια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κάνεις.. Το χειρότερο είναι ότι παντού στο οδόστρωμα θα βρει κάνεις από σκουπίδια μέχρι κόπρανα, μπιμπιλινα, σερβιέτες κα..
Οι μετανάστες κοιμούνται κυριολεκτικά στο δρόμο σε χώρους μέσα και έξω από το λιμάνι του νησιού, αλλά και στους γύρω δρόμους όπως και στην περιοχή Τσαμακια, στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης, έξω από το δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, στην Προκυμαία Μυτιλήνης και κυριολεκτικά όπου βρουν
Οι συνθήκες μέσα στις οποίες ζουν οικογένειες και παιδιά, περιμένοντας να πάρουν τα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη είναι άθλιες, με δεκάδες παιδιά να κοιμούνται το βράδυ σε χαρτόνια, χωρίς να έχουν ένα μέρος για να πλυθούν, ενώ η τουαλέτα που χρησιμοποιούν είναι χαλασμένη με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους αλλά και την υγεία των επισκεπτών και πολιτών της Λέσβου.
Ο αριθμός των αφικνούμενων φυγάδων, καθημερινά, είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει στα στελέχη του ΛΣ να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Τα μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης έχουν μετατραπεί σε έναν άτυπο καταυλισμό μεταναστών και προσφύγων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινή ζωή της πόλης αλλά και τις συνθήκες υγιεινής σε δημόσιους χώρους, όπου εκατοντάδες φυγάδες υποχρεώνονται καθημερινά να ζουν.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του δήμου Λέσβου, του Λιμενικού Ταμείου αλλά και τοπικών εθελοντικών οργανώσεων, η ζωή εκατοντάδων ανθρώπων στον δρόμο και τα γύρω άλση έχει δημιουργήσει μία κάθε άλλο παρά κολακευτική εικόνα στο χώρο-πύλη εισόδου στη Μυτιλήνη μέσω θαλάσσης από την άλλη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.