Δεκάδες ισραηλινά και ελληνικά μαχητικά έσκιζαν τον ουρανό όλη τη νύκτα
Δεκάδες ισραηλινά και ελληνικά μαχητικά έσκιζαν τον ουρανό όλη τη νύκτα

Σε μια στιγμή που η τουρκική επιθετικότητα αναδιπλώνεται στο Αιγαίο και η ΠΑ βιώνει μια από τις δυσκολότερες περιόδους εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας ενώνει τις δυνάμεις της με την ισραηλινή Αεροπορία σε μια άσκηση, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.
Η δε έκταση αυτής έχει να κάνει τόσο με τον αριθμό των συμμετεχόντων αεροσκαφών όσο και με τις περιοχές που εκτυλίσσεται, πρακτικά σε όλο το ελληνικό FIR πλην μόνο της περιοχής του Ιονίου.


 Τα ισραηλινά αεροσκάφη, που έχουν αφιχθεί εδώ και ημέρες στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 13 και αυτά είναι 2 C-130, 1 KC-707 “Saknai” εναέριου ανεφοδιασμού και 10 F-16I Sufa.
Όλα αυτά στο πλαίσιο της μεγάλης Αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος» η οποία διεξάγεται από τις 20 μέχρι τις 30 Απριλίου.
Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη, με ορμητήριο την ΑΒ της Ανδραβίδας έδρα της 117ΠΜ, πετούν σε μαζικούς σχηματισμούς συγκεντρώνοντας το μέγιστο δυνατό αριθμό εξόδων σε μια άσκηση που έλκει την ρίζες της στην άσκηση του αμερικανικού Ναυτικού του 1997 SURGEX της αεροπορικής Πτέρυγας του αεροπλανοφόρου Nimitz, όπου για τέσσερις συνεχείς ημέρες τα μαχητικά της πέταγαν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου  πραγματοποιώντας συνολικά 975 εξόδους.
Οι απαιτήσεις όμως στη συγκεκριμένη άσκηση της ΠΑ είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς αυτή  θα διαρκέσει 10 ολόκληρες ημέρες.
Η ΑΒ της 117ΠΜ πραγματικά αυτές τις ημέρες κινείται σε ρυθμούς πανδαιμόνιου: Εκατό μαχητικά και αεροσκάφη υποστήριξης έχουν συγκεντρωθεί από όλες τις Μοίρες της ΠΑ συμπεριλαμβανομένων και των ισραηλινών αεροσκαφών επιχειρώντας σε 5 κύματα κάθε ημέρα: ένα το πρωί, ένα το μεσημέρι, ένα το απόγευμα και δύο το βράδυ με τη δραστηριότητα και την προσγείωση όλων των αεροσκαφών να ολοκληρώνεται μετά την 1η πρωινή!
Έτσι και εχθές οι μεικτοί σχηματισμοί μαχητικών της ΠΑ και της ισραηλινής Αεροπορίας πραγματοποίησαν απανωτές απογειώσεις μαχητικών, ενώ τα δύο βραδινά  κύματα κατευθύνθηκαν σε προφίλ πτήσης παρακολούθησης αναγλύφου (τα ελληνικά μαχητικά πετούσαν με το σύστημα LANTIRN)  μέσα από τους ορεινούς όγκους της Αχαΐας και της Στερεάς Ελλάδας, σε ύψος μόλις 100 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους και με κατεύθυνση την Κρανέα όπου και πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές στόχων.
Οι χαμηλές πτήσεις των ελληνικών και ισραηλινών μαχητικών προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την έντονη απορία αλλά και ανησυχία των κατοίκων της Θεσσαλίας για την ασυνήθιστη αυτή αεροπορική δραστηριότητα. Ανησυχία που απαντήθηξκε το πρώι όταν έγινε γνωστή η πραγματοποίηση της άσκησης.
Στους ίδιους ρυθμούς ζουν και οι κάτοικοι της Πάτρας και των γύρω περιοχών καθώς τα διαδοχικά κύματα των αεροσκαφών πέρασαν τις δύο πρώτες ημέρες πάνω από την Αχαΐα προκειμένου να βρεθούν στην κεντρική Ελλάδα.
Στην άσκηση να σημειωθεί πως συμμετέχουν και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις προωθημένων ελεγκτών FAC, οι οποίοι πραγματοποιούν κατάδειξη στόχων. Στην Τανάγρα, επίσης, βρίσκονται και 4 Apache τα οποία συνεργάζονται με τις αεροπορικές δυνάμεις ενώ η «Ηνίοχος» πραγματοποιείται εκ παραλλήλου με την άσκηση «Αστραπή» του ΠΝ.
Φυσικά η παρουσία του αεροσκάφους εναέριου ανεφοδιασμού προϋποθέτει και αριθμό εναέριων ανεφοδιασμών τόσο την ημέρα όσο και την νύκτα.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ο μεγάλος αριθμός επιχειρησιακών εξόδων κατά τη διάρκεια της νύκτας με πολύ δύσκολο και απαιτητικό προφίλ πτήσης μέσα από το εξίσου δύσκολο και απαιτητικό ελληνικό γεωγραφικό ανάγλυφο με συνεχείς  πτήσεις στο ελάχιστο -για περίοδο μη πολεμικών επιχειρήσεων- επιτρεπόμενο ύψος.
ΠΗΓΗ :http://www.defencenet.gr

Κοινοποιήστε το!
FacebookTwitter

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error: